“Ha madarat szeretsz” – Ágh Edit kiállítása

2020. június 4. (csütörtök)

Zárt körben nyílt meg a Balaton Színházban Ágh Edit festőművész kiállítása. A szabályok értelmében egyelőre a közönség nem láthatja a tárlatot, de a színház vezetője bízik abban, hogy hamarosan a kultúra kapuit is ki lehet tárni a látogatók előtt.

„Több, mint 40 kiállítását csodálhatták meg az érdeklődők, és most itt vagyunk egy kicsit rendhagyó, de annál nagyobb, jobban örömteli kiállításmegnyitón” – ezekkel a szavakkal Vozár Péterné alpolgármester köszöntötte a valóban rendhagyó módon, zárt körben megrendezett kiállításmegnyitó résztvevőit.

Ágh Edit festőművész több, mint harminc munkáját állították ki a keszthelyi Balaton Színház Simándy termében. A terem egyik felében régebbi festményei láthatók, a másik részben pedig csak olyanok, amiket az idén festett. A képeken a mindig aktuális érzelmeit, gondolatait festi meg. A művész így fogalmazott: „2015-ben ment el az édesanyám és akkor állandóan a halál gondolata, és elég sok kép van most abból. Azokat nem is… valamit meg akarnak venni, de azokat nem akarom eladni. Tehát különböző témák és különböző korszakaimból… nem kék korszak, mint a híres festőknek mindig voltak korszakai – nekem nincsenek, nekem csak éppen, amikor már tele van a fejem gondolatokkal, meg van egy kis időm is rá, hogy fessek, akkor szoktam.”

Ágh Edit elmondta: a képeiből mindig más jön ki, mint amit eredetileg elképzelt. De hagyja a kezét dolgozni és az ihlet jön magától. A kiállított régebbi munkái zömében 2011 és 2015 között készültek; ám nagyon sokat azért nem tud bemutatni, mert azokat megvásárolták tőle.

A megnyitón Kautzky Armand színművész Szabó Zsuzsanna amatőr költő verseiből olvasott fel. A kiállítást Müller Róbert, a Balatoni Múzeum nyugalmazott igazgatója nyitotta meg. Mint elmondta, Ágh Edittel már gyermekkoruk óta ismerik egymást, így pontosan látja: alkotásainak stílusa, hangulata, képi megfogalmazása évtizedek óta alig változott. Festményei, pasztellképei éppen ezért könnyen felismerhetőek. A művésznőnek utoljára öt évvel ezelőtt volt kiállítása a színházban. A “Ha madarat szeretsz” címet viselő tárlat megvalósításának terve már tavaly megszületett.

Csengei Ágota, a Goldmark Károly Művelődési Központ vezetője elmondta: „Nagyon szeretem Edit alkotásait, mert egyrészt a cím is már magáért beszél, hogy ő a madarakat, az állatokat nagyon kedveli, nagyon szereti. Többször együtt tettünk sétákat, gombásztunk együtt, nagyon sokat tanultam tőle, és ez a képekről is visszaköszön. Úgyhogy én úgy gondolom, hogy aki eljön hozzánk és megnézi ezeket a képeket, tényleg úgy megy el, hogy egy kicsit bepillanthat ő életébe, az ő művészetével mindenképpen megismerkedhet.”

A képek szeptember közepéig mindenképpen maradnak a színház Simándy termében, de a közönség a tárlatot egyelőre nem látogathatja. A színház vezetője abban bízik, hogy eddig az időpontig engedélyezik majd a nyitást, és egy ünnepélyes zárásra sor kerülhet majd.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/7134-ha-madarat-szeretsz-agh-edit-kiallitasa