Ha szavazna, ellenőrizze okmányait!

2022. április 1. (péntek)

Három szavazólapot kapnak majd a választópolgárok a vasárnapi voksoláson. Az egyéni- és pártlisták mellett a népszavazási ívekre lehet majd az x-et tenni. A szavazáshoz szükséges kellékek és nyomtatványok már megérkeztek Zala megyébe. Tanácsos ellenőrizni a személyi okmányokat a vasárnapi választás előtt.

225 ezer zalai választópolgár adhatja le voksát április 3-án. 258 településen, 428 szavazókör ajtaját nyitják meg reggel 6 órakor. A megyébe 3920-an jelentkeztek át és 5718 zalai szavaz majd a megyén kívül. A szavazókörök 19 óráig lesznek nyitva.

Dr. Mester László, a Zala Megyei Területi Választási Iroda vezetője: „A választópolgárok három szavazólapot fognak kézhez kapni a szavazóhelyiségben: egyéni választókerületit, pártlistásat, valamint a népszavazás szavazólapját. Azt fontos kiemelni, hogy ha valaki átjelentkezéssel szavaz, az zöld színű borítékot fog kézhez kapni és nem hogy bele kell tenni majd ebbe a zöld borítékba a három szavazólapot, azt le is kell majd ragasztani.”

Amennyiben nincs leragasztva a zöld színű boríték, akkor az átjelentkezéses szavazat érvénytelen. A járvány miatt a 2020. március 11. óta lejárt okmányok érvényességét meghosszabbította a kormány, így ezek bemutatásával a választáson is részt lehet venni. A korábban lejárt személyazonosítókkal azonban nem lehet szavazni. Akár a választás hétvégéjén is pótolhatóak a szükséges okiratok. Rendkívüli nyitva tartás lesz a kormányablakokban.

Dr. Varga Andrea, a Keszthelyi Járási Hivatal vezetője: „Vasárnapi napon, amikor a szavazás napja is lesz, akkor reggel hét órától este 19 óráig tartunk nyitva. A választást megelőző napon, április 2-án, szombaton pedig reggel 8 órától délután 18 óráig. Nyitva lesz Keszthelyen is a Kossuth utca 42. szám alatt található kormányablakunk és Hévízen is a Kossuth utca 1. szám alatt található kormányablak.”

Ha valakinek semmilyen személyazonosításra alkalmas okmánya sincs, akkor ideiglenes személyi igazolványt kap, amellyel voksolhat. Emellett lakcímkártya pótlásra van még lehetőség a hétvégén. Az előzetes eredményeket már a választás éjszakáján közlik. Hivatalos, első fokú végzés a három zalai választókerületben április 9-én lesz.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9005-ha-szavazna-ellenorizze-okmanyait