Ha tudásra szomjazol

2017. november 16. (csütörtök)

A fogyasztók és a szakmában dolgozók részére szerveztek borkurzust Keszthelyen. A világ legnagyobb borismereti képzésekkel foglalkozó intézményének hazai licensziskolája tavaly óta bonyolít tanfolyamokat a városban. Céljuk, hogy olyan alapvető borismereteket nyújtsanak, amellyel nem csak a szakmai ismereteiket fejleszthetőek, de közvetve a magyar borok és Magyarország jó hírét is erősíthetik a résztvevők.
Szín, illat, íz – ezek azok az alapkritériumok, amiket meg kell vizsgálni egy bornak a kóstolása során. Így tettek a kurzus résztvevői is. Az alapfokú borismereti képzésre borkedvelők, vendéglátásban és pincészetekben dolgozók is jelentkeztek.

„Úgymond a borkóstolási részt még nem sajátítottam el olyan mértékben, amit én szeretnék és ezen szeretnék a jövőben fejleszteni így elméleti és gyakorlati részében is” – nyilatkozta Vági Adrián, aki egy badacsonytomaji borásztban dolgozik.

A CEWI a világ legnagyobb borismereti képzésekkel foglalkozó intézményének hazai licensziskolája. A főváros után Pécsen és Keszthelyen is rendeznek már kurzusokat negyedévente. Az alapfokú képzésen a szőlőfajtákkal, borkészítéssel, borkóstolással, borvidékekkel és az étel-ital párosítással ismerkedhetnek a résztvevők. Horkay András, a CEWI vezetője azt mondja, ez a kurzus azoknak szól, akik többet szeretnének tudni a mindennapok borfogyasztásánál, akiket érdekel, hogy mi van a pohárban.

„Attól mert ez egy tanfolyam és attól, mert ez néha úgy néz ki, mintha iskolapadban ülnének a hallgatók, attól ez még a bor élvezetéről és nagyon kellemes három nap eltöltéséről szól, amit megpróbálunk megfelelő ismeretanyaggal és nagyon profi tanárokkal megtölteni. De én úgy gondolom, hogy ennek egy szórakoztatásnak kell lenni, egy élménynek, mai a boron keresztül és az előadókon keresztül jön és talán mi ebben vagyunk egy kicsit mások, mint a többi iskola, hogy megpróbáljuk ezt a katedra elvet levetni és inkább az élmény részéről megközelíteni az oktatás részét” – mondta az iskola vezetője, aki egyben az Országos Borszakértő Bizottság elnöke.

A szervezők szerint évről-évre nő az érdeklődés a tanfolyamok iránt, Keszthelyen már középfokú kurzust is tudtak szervezni. 2012 óta tapasztalják, hogy kicsit trend lett érteni a magyar borokhoz. Horkay András azt vallja, hogy ez része az identitásunknak és a megfelelő borismeretek elsajátítása pozitív hatással van a magyar gasztronómiára is.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/8338/ha-tudasra-szomjazol/