Háború közgazdász szemmel

2023. január 26. (csütörtök)

Boros Imre közgazdász volt a vendége a Védett Közjóért Polgári Egyesületnek Gyenesdiáson. A szakember Egy világháború mélyszerkezete címmel elemezte az orosz-ukrán háborút pénzügyi szempontból. Szó esett a magánbankok kialakulásáról és a háttérben meghúzódó érdekekről is.

Boros Imre elmondta, az orosz-ukrán háború esetében is, csakúgy, mint a történelem korábbi összecsapásainál, elsősorban ideológiai érdekek ütköznek. A csaták azonban nem csak a harcmezőkön zajlanak, hanem a társadalom minden szférájára kiterjednek. A szakember beszélt arról, megváltozóban van a korábban kialakult világkép. Ma már azok az országok, amelyek függő viszonyban voltak a nyugattal, kezdenek magukra találni.

„A nyugati világ küzd a nem nyugati világgal, és értékválasztás előtt áll a világ. Egy sajátos világháború folyik, ahol az egyik fél, az ukrán fél a nyugati világ érdekeit testesíti meg, vérét adja érte, minden egyebet a nyugati világ ad az oroszokkal szemben. Az oroszok mögött is vannak ám sokan felsorakozva.” – mondta Boros Imre közgazdász.

Boros Imre beszélt arról is, hogy hogyan jöttek létre a magánbankok, amelyek gyakorlatilag az egész világot irányítják. Szó esett az angol és francia forradalmak hátteréről is. A szakember azt is elmondta, a világban lévő bankok tartalékának 70-80%-a dollárban van. Hozzátette, egyre többekben merül fel a kérdés, hogy az Egyesült Államok ad-e bármit is ezért a pénzért. Az előadás a Védett Közjóért Polgári Egyesület második eseménye volt.

„A mai kornak tulajdonképpen az az igazi követelménye, hogy mi ennek a globális agymosó rendszernek ellen tudunk-e állni. meg tudjuk-e teremteni a mi kis közösségeinkben azt az együttlétet és diskurzust, amivel mi próbáljuk meg alakítani azt, ami minden társadalomnak – nagynak és kicsinek – talán a legfontosabb, hogy a közjót hogyan és miként lehetne megteremteni.” – tette hozzá Szalóki Jenő, a Védett Közjóért Polgári Egyesület tagja.

Az előadáson elhangzott, több állam is már a saját pénznemében értékesíti vagy vásárolja az olajat. Boros Imre kifejtette, ez is azt támasztja alá, hogy egyre többekben merül fel a kérdés, hogy a dollármilliárdok mögött vajon van-e fedezet. A Védett Közjóért Polgári Egyesület a jövőben is tervez előadásokat különböző témákban, amelyekre a belépés ingyenes.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9994-haboru-kozgazdasz-szemmel

Képek