Hagyományőrző és -teremtő rendezvény Fenékpusztán

2014. szeptember 9. (kedd)

Keszthely Város Önkormányzata az elmúlt évben nyert támogatást a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal által kiírt LEADER pályázatra, melynek keretében egy hagyományőrző és teremtő rendezvényt valósítottak meg Fenékpusztán.

A 2014. szeptember 9-én megtartott eseményre a helyi és környékbeli családokat, felnőtteket és gyermekeket, a történelem és a kultúra iránt érdeklődő vagy csak kikapcsolódásra vágyó embereket várták a szervezők.

A páratlan történelmi múlttal rendelkező erőd és korának népszerűsítése volt a rendezvény első számú célja, ugyanakkor a szervezők arra is törekedtek, hogy kezdeményezésükkel hagyományt teremtsenek, ily módon évről-évre egyre nagyobb és kiterjedtebb rendezvényt tudjanak majd megvalósítani. A programok szempontjából lényeges elem volt a helyi közösség identitásának, a hagyományokhoz való ragaszkodásának erősítése, illetve a gyerekek kulturális beállítottságának fejlesztése.

A helyi és környékbeli néptánccsoportok fellépését, tánc- és sportbemutatókat tekinthettek meg a résztvevők. Kísérőprogramok keretében népi iparművészek részvételével alkotóház volt látogatható, ahol a fafaragás, szövés, agyagozás alapjaival, fortélyaival ismerkedhettek meg az érdeklődők. A kisebbeknek – fejlesztőpedagógusok részvételével – játszóház került megtartásra. A programokat a Boroszlán népzenei együttes és az Igricek zenekar zárta.

Nézze meg galériánkat!

A római korban a provinciát átszelő, az adriai Aquileiaból Aquincumba (Óbuda) és a Sopianae (Pécs) irányából Savaria (Szombathely) felé haladó utak a fenékpusztai átkelőnél keresztezték egymást. A IV. században épült fel a fenékpusztai erőd. 433-tól a hunok fennhatósága alá került a Dunántúl, majd a keleti gótok lettek e terület urai. Thiudimer nevű királyuk a fenékpusztai erődöt választotta székhelyéül. Később a Dunántúl az avar birodalom része lett. Az avarok segédnépként keresztény vallású lakosságot telepítettek a környékre, akiknek sajátos anyagműveltségét Keszthely-kultúrának nevezi a régészeti kutatás. Ellentétben a többi pannóniai erőddel, a fenékpusztai a népvándorlás korában is használatban volt.