Hagyományteremtő szándékkal mondtak mesét

2018. november 28. (szerda)

14 általános- és középiskolás gyermek mondott egymásnak mesét a könyvtár és a NépmesePont közös programján. A tegnapi rendezvényt hagyományteremtő szándékkal indították el. A szervezők célja, hogy jövőre már verseny keretében hallgassa meg a zsűri a mesélő gyerekeket.
Egy buta bíróról mondott mesét Antonovici Alina. A Csány-Szendrey Iskola Belvárosi Tagiskolájának tanulója nagyon szereti a meséket. Azt mondja a mesék sokat segítenek a rosszabb pillanatokban. A rendezvényre is nagy örömmel jött.

„Nagyon szerettem volna már régóta mesét mondani, nagyon szeretek szavalni és most szerettem volna ezt mindenkinek megmutatni. Én nagyon szeretem az ilyen bolondosabb, viccesebb meséket és ez nagyon közel állt a szívemhez” – nyilatkozta a kislány.

A mesére való igény mindenkiben, még a felnőttekben is ott van – vélekedik a zsűriben helyet foglaló Tóth Adél. A NépmesePont munkatársa örömmel hallgatta a kisiskolásokat és a gimnazista fiatalokat is: „Hatalmas dolog szerintem, hogy a mesélő önmaga is átéli a mesét és egy kicsit visszahelyezkedik abba a korba. Szerintem nagy dolog volt látni, ahogy a kicsik a nagyokra ilyen csillogó szemekkel néztek, vagy a nagyok a kicsikre, hogy milyen kifejezően, milyen érzelem gazdagon tudnak mesélni, szóval mindenki tud egymásról tanulni és egy kicsit saját magunkról is.”

A mesemondó délutánt hagyományteremtő szándékkal szervezték meg. Az első alkalommal nem minősítették a gyerekek produkcióját. A tervek szerint jövőre a népmese napjához kapcsolódva már versenyt hirdetnek. Most a lényeg azt volt, hogy a különböző életkorú gyerekek egymásnak meséljenek.

„Azt szeretnénk elérni vele, hogy azok a gyerekek, akik ezt szeretik – teszik, minél gyakrabban teszik és remélhetőleg otthon is nem csak az iskolában – ezek a gyerekek megmutathassák egymásnak, a társaiknak, hogy mesélnek, hogy majdan, a jövő generációja a gyermekeit is így nevelhesse. Ahogy említettem, hagyományteremtő szándékkal indítottuk el, ez egy programnak a része is, a NépmesePont programnak a része” – mondta televíziónknak Pappné Beke Judit, a könyvtár igazgatója.

A mesemondó délutánon 14 általános- és középiskolás gyermek vett részt, míg az ehhez szorosan fűződő óvodások vers és mesemondó délelőttjén 26 apróság állt a közönség elé. A gyermekkönyvtárban mind a hat tagóvoda mindegyik csoportjának apróságait várták a hagyományos vers- és mesedélutánra. Móra Ferenc és Kányádi Sándor mellett a kortárs szerzők művei is nagyon népszerűek voltak. A programot megnyitó Diósiné Pais Zsuzsanna nyugalmazott óvodapedagógus szerint nagyon ügyesek voltak az óvodások, akik mind ajándékkal térhettek haza. A Fejér György Városi Könyvtár Gyermekkönyvtárában 2000 óta szervezik meg ezt a programot, melyre az idei évtől nem csak versekkel, hanem mesékkel is készülhettek a gyerekek.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/9273/hagyomanyteremto-szandekkal-mondtak-meset-/?fbclid=IwAR2ILf-Qe2En_lqI-IzSw7BZ660rEXbPIWDbBiBt6X2J_gnIDB1CEtrMOM0