Hamarosan épül az új közösségi tér az Erzsébet-ligetben

2023. március 6. (hétfő)

Egy-két héten belül elkezdődhet a szalétli építése az Erzsébet ligetben. Az utolsó akadályokat is elhárították már, így már csak az időjárástól függ a kivitelezés. A közösségi épületet várhatóan idén júniusig át is fogják adni.

Az egyedülálló négyhektáros Erzsébet-liget továbbra is népszerű terület a városban. Természeti értéke felbecsülhetetlen, számos növény- és állatfaj található meg itt. A civil szervezetek is mindent elkövetnek azért, hogy megóvják a ligetet. Megújítására is több projekt irányult. A Helikon Liget Egyesület egy 40-50 fő befogadására alkalmas faszerkezetű, tetővel fedett úgynevezett szalétli építésére nyert forrást.

Az utolsó akadályok is elgördültek az elől, hogy elkezdődhessen a munka. Eltávolítottak egy tuskót és egy tűzcsapot is a múlt héten. A tényleges munkakezdés előtt a Helikon Liget Egyesület a kivitelezővel közösen nézte meg a területet.

„Első menetben meg is nyertük a pályázatot, amit közel 10 millió forintra adtuk be. Csak sajnos jött a Covid, az áremelkedések és plusz 3 millió forintra újra egy költségvetés-módosítás kellett és pályázatot benyújtottunk. Ez húzta el nekünk az időt több mint két évvel, már régen kész lenne a szalétlink, hogyha ez nem történik meg. De most végre eljutottunk oda több akadályt leküzdve, hogy itt 1-2 héten belül elkezdődhessen a kivitelezés.” – mondta el az egyesület elnöke, Dr. Boldizsár Erzsébet.

A körbekerítéseket akár már a jövő héten is megvalósíthatják. Előreláthatólag június végére el is készülhet a szalétli. Már csak az időjárás akadályozhatja, hogy elkezdődhessen a tényleges munka.

„Mindenképpen először a földmunkákat, a betonozást, az alapozást. Mert az alapozásnak idő kell. Tehát megvan a határidő, hogy hány hét múlva lehet rádolgozni. Ugye ez egy kemény faépítmény, nagyon sok tonna lesz itt rajta, annak azért muszáj egy komoly alapot csinálni. És utána következnek a szépészeti munkák. És azzal kész. Igazából a tetőszerkezet, a lábakon álló szerkezetet azt összerakni, az lesz egy kemény feladat.” – ismertette Kláminger Imre a kivitelező cég ügyvezetője.

Az Erzsébet-liget mellett halad el a Balatoni Bringakör, melyen jó időben sok kerékpáros teker végig. Kedvelt útvonala a futóknak, valamint sokan tesznek sétát is a környéken. Az elkészült építményt nem csak a Helikon Liget Egyesület használhatja, hanem bárki a lakosság és a turisták közül is.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/10113-hamarosan-epul-az-uj-kozossegi-ter-az-erzsebetligetben

Képek