Hangulatjelentés a Keszthely Openről: foci, haverok, és vb-bébi

2010. június 13. (vasárnap)

– Hajrá magyarok! – rikoltott a kánikulában, hideg sörrel a kezében egy fiú a Balaton-parti kivetítőre nézve. Aztán magyarázatként annyit mondott: tudja, hogy hazánk focistái nem utaztak, de akkor lenne igazi a futball világbajnokság, ha a mieink is ott lennének.

(fotó: Keszthely Open)

Végre már egyszer! Bólogattak egyetértően e vágyra jó néhányan, a magyar csapat hiánya azonban csöppet sem rontotta a Keszthely Open hangulatát péntek délután. A móló előtti részen igazi közösségi tér alakult ki, baráti társaságok, „egyéni” szurkolók együtt nézték a nyitómeccset, miközben latolgatták az esélyeket. S tehetik ezt egészen egy hónapon át, a Dél-Afrikai futballtorna végéig, annak ugyanis minden mérkőzését élőben tekinthetik meg a húsz négyzetméteres LED-falon.

– A magyarok híján a német csapatnak szurkolok, bízom benne, hogy nyernek, de legalább dobogón végeznek – osztotta meg reményeit a keszthelyi Fullár András, aki barátaival már korábban elhatározta, hogy összejönnek a vébé alkalmával. – Öt éve együtt jártunk középiskolába, majd elszakadt egymástól a társaság. A meccs mellett a program kiváló lehetőséget teremt arra, hogy összejöjjünk, beszélgessünk.

– Pontosan. Számomra nem a meccs a lényeg, nem favorizálok egyetlen csapatot sem, a gólokat és a szép játékot viszont szeretem nézni. Mondjuk a brazilokét – vette át a szót Prágay-Szabó Balázs. – Biztos, hogy máskor is kijövünk ide együtt, a főmeccseket nem hagyjuk ki. Azt hiszem, legalább heti két alkalom belefér. Jó ötlet volt ez a kivetítő…

A futballt kedvelő fiatalok, idősek, férfiak és nők, magyarok és külföldiek egyaránt a stadion lelátóján érezhetik magukat – fogalmaztak a szervezők, mikor elhatározták, hogy beindítják a Keszthely Opent.

– Azt hiszem már az első meccs is bizonyítja, hogy sikerült – fogalmazott a fiatal társaság részéről Györke Zsombor, bevallva: bizony ő is német csapat párti. – Társaságban mindig jobb nézni egy meccset, mint egyedül. Még akkor is, ha kánikula van, amit a hideg sör azért némiképp enyhít.

Gyorsan kiderült, a foci a hiedelmekkel szemben nem kizárólagosan a férfiak sportja. A hölgyek is szívesen nézik. Koponincsné Györke Diána például kilenc hónapos terhesen nagy pocakkal figyelte a nyitómeccs történéseit.

– Hétfőre vagyok kiírva, a pici vébé-baba lesz – mondta mosolyogva, elárulva: kislányt várnak. – Ha engedi, akkor a napokban még összejön itt a csapat. – Amúgy korábban is néztünk már együtt meccseket a barátokkal.

– Mégis, ennek a rendezvénynek más a hangulata, összehozza a népet – tette hozzá a férj, Koponics János. – Voltam már komoly meccsen, teljesen más, mintha tévében nézné az ember. Ennek is hasonló a varázsa. S ez a tétmérkőzések alkalmával csak fokozódik. Hogy kinek szurkolok? Hát azt hiszem a spanyolok a választottjaim.

Otthon is nagy képernyős tévén, a Balaton-partinál barátságosabb klímában, kényelmesebben nézhette volna a nyitómeccset a zalaapáti Borsos Gyula, de a keszthelyi kivetítő mellett tette le voksát. A férfi azt mondta, egyik csapatnak sem szurkol igazán, ám szereti az izgalmas meccseket, a szép játékot.

– Minden jöhet, ami sport – tett egyfajta vallomást. – Jó kezdeményezés ez a program, jó a hangulat, mozgás van. Itt nem idegenek az emberek, mindenki mindenkivel megbeszélheti a meccseket, az azokkal kapcsolatos történéseket. Így van ez már most, az első mérkőzésnél is. A nyitómeccsek különösen jók szoktak lenni, hiszen a házigazdák bizonyítani szeretnének. A Dél-Afrika-Mexikó meccs nagyon izgalmas, szép a játék. Bárcsak a magyarok is ott lennének a vébén. Amúgy nem értem. A külföldön játszó magyar játékosok klubjaiknál kiválóan, mi több, lehengerlően fociznak. Aztán mikor összeáll a válogatott, valahogy ellaposodik a tehetségük. Talán lesz majd másként is!

Bíznak ebben a keszthelyi Nagyváthy szakközépiskola diákjai is, akik a bizonyítványosztást követően a Balaton-part felé vették az irányt. Szekeres György, Nagy Attila, Cser Ferenc és Hegedűs Richard jó hangulatban figyelték a meccs és a „terület” eseményeit.

– Jó meccsek, hideg sör, s talán szép lányok is jönnek majd – nevettek, hozzáfűzve: nem csak a foci a lényeg, de… – Sokkal nagyobb élmény itt nézni a meccseket, mint otthon, ez nem is kérdés. Itt megvan a focifeeling. S meglesz egészen a vébé végéig…

(fotó: Sámel József, Zalai Hírlap)

Nem csak futballszurkolóknak
A Keszthely Open nem kizárólagosan a futballról szól. Egyfajta kiengesztelésül a világbajnokság miatt négyévente bekövetkező megpróbáltatásoknak, a nőket naponta torna, tánctanítás várja, fellép több rockzenekar és jazz együttes, darabot ad elő a zalaegerszegi Kvártélyház és kaposvári Roxinház. Az érdeklődők megtekinthetik a Forma1, a Wimbledoni teniszbajnokság, a Tour de France és a Kékszalag vitorlásverseny történéseit is. De a focirajongóknak sem kell csak a meccsekben „gondolkodniuk”. A program vendége lesz több ismert magyar labdarúgó, így Tököli Attila, Péter Zoltán, Telek András, Vlaszák Géza és Gellei Imre. Június 20-án pedig Buzánszky Jenővel, az Aranycsapat egykori tagjával találkozhatnak a szurkolók. Látogatása alkalmából levetítik Tímár Péter nagysikerű filmjét is, a 6:3, avagy játszd újra Tutti-t.

(forrás: Zalai Hírlap Keszthely Open – egy ULTRAJÓ buli!