Három kategóriában pályázhat a lakosság

2024. március 28. (csütörtök)

Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát. Ez a Maradék nélkül program része, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet az élelmiszerpazarlás megelőzősére. A lakosság három kategóriában pályázhat: tojásfestés, locsolóversírás és maradékmentő ötletek közül választhatnak.

A húsvéti szokásokhoz hozzátartozik a tojásfestés. Szebbnél szebb darabokat lehet elkészíteni különleges technikákkal. A minták és a színek tárháza szinte kifogyhatatlan. Azonban nem mindenki vesz ehhez festéket. Van, aki a hagyományos módot választja, azaz olyan élelmiszereket használ, ami ugyancsak meg tudja színezni a tojásokat.

„Azt szoktuk mondani, hogy ami megfogja a kezünket kinti növények, az megfogja a tojást is. De a legelterjedtebbek például a hagymahéj, abból is a lila, illetve a vöröshagymahéj. Ezt a kettőt szokták együtt is, hogy még erőteljesebb színeket kapjanak. Aztán lehet ilyenkor az aranyeső virágjával is festeni. De lehet akár spenóttal, zöld dióhéjburokkal, lehet áfonyával. Ki milyen színeket szeretne elérni.” – mondta el Berkovics Emőke a Tojásdíszítők Egyesületének elnöke.

Ezt a módszert részesíti előnyben a Nébih is, hiszen pályázatának egyik kategóriája ezzel kapcsolatos. Olyan tojásfestési és díszítési technikákat várnak, amelyek élelmiszerhulladékok kreatív felhasználásával készülnek. Emellett ebben az évben sem maradhat el az élelmiszerpazarlás csökkentésére ösztönző locsolóversírás. Ezt elő is kell adniuk a pályázóknak, videó formájában kell elküldeni a hivatalnak. Az ünnepi időszakban jellemző lehet a túlvásárlás. A harmadik kategória ezzel kapcsolatos. Olyan kreatív, maradékmentő recepteket várnak, melyek megosztásával egyrészt a szemléletformálást támogatják, másrészt ahhoz járulnak hozzá, hogy az ünnepi asztalokról egy falat se vesszen kárba.

„Dolgozunk a húsvéti maradékmentő szakácskönyvünkön. Az ötleteket idén gyűjtjük és jövőre szeretnénk kiadni ezt a kis kötetet. Tavaly nagy sikert aratott az újkenyér ünnepére kiadott, a Kenyér második élete ételmentő receptkönyvünk. A legjobb recepteket gyűjtjük össze. Nagyon fontos, hogy nem csak a szövegre vagyunk kíváncsiak, hanem meg is kell sütni vagy főzni és le is kell fotózni nekünk az ételt.” – osztotta meg Dr. Kasza Gyula a Maradék Nélkül programvezetője.

Magyarország a közepesen pazarló államok közé tartozik, az idősebb generáció, valamint a felmérések szerint jellemzően az egyetemisták járulnak hozzá folyamatosan a pazarlás mértékének csökkentéséhez. A szemléletformáló pályázatra április 5-ig lehet jelentkezni. A kategóriák legjobbjait értékes díjakkal jutalmazza a hivatal.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek