Három megye képviselői tettek ünnepélyes nyilatkozatot

2023. január 20. (péntek)

Közös nyilatkozatot fogadtak el Veszprém város és három vármegye közgyűlései az EKF-együttműködésről. Magyarországnak és Európának is üzenet a térségben élők elkötelezettségéről az, hogy ilyen összefogással valósul meg az Európa Kulturális Fővárosa program. Veszprém városa még 2018-ban nyerte el a Bakony-Balaton régióval közösen a címet.

A megyegyűlések elnökei és tagjai, Navracsics Tibor miniszter, Veszprém polgármestere és képviselői is aláírták azt a nyilatkozatot, melyet a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programban való együttműködésről fogadtak el. A dokumentumban rögzítették, hogy hitet tesznek az EKF kezdeményezés eszméje mellett. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter az ülésen úgy fogalmazott: a három vármegyét és Veszprém városát, bár közigazgatási határok választják el egymástól, egységet alkotnak.

„Idén nem csak Magyarország, de reményeink szerint Európa figyelme is ránk fog irányulni. Együttes felelősségünk és lehetőségünk is az, hogy megmutassuk, hogy ez a térség legalább olyan szép, legalább olyan kellemes, legalább olyan művelt és legalább olyan vendégszerető, mint Európa számos más, turisztikailag divatosabb térsége” – mondta a miniszter.

Már a pályázat beadásakor megfogalmazódott a térségi szemlélet, és a három Balaton-parti vármegye már akkor is támogatta a programot – hangsúlyozta Porga Gyula, Veszprém polgármestere.Pál Attila, Zala vármegye közgyűlésének elnöke is az összefogás fontosságára hívta fel a figyelmet. Méltatta, hogy a programokat az akadálymentesség, a fenntarthatóság és a gyermekbarátság jegyében szervezték.

Pál Attila, Zala vármegye közgyűlésének elnöke: „Szeretnénk nyilván megmutatni azt, ami már látható és tudható, a Hévízi-tó, hiszen egyedülállóak vagyunk ezzel a tóval Közép-Európában. És Keszthelynek azt a részét, ami a Balaton-part és egyben Keszthely – mondhatni – a Balatonnak egyik sarka, amely megmutathatja az itt lévőknek és az ide érkezőknek, hogy milyen egy igazi turistaközpont, milyen az a kedvesség, amit a zalaiak biztosítanak. És nem szabad elfeledkezni a sok apró település biztosította falusi turizmusnak kedvességéről.”

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program a művészetek nyelvén közvetíti, hogy az európai kultúra közös és mindig az adott régió kulturális aktivitásának az eredménye. Keszthelyen és térségében számos program és fejlesztés megvalósult már, melyet az EKF program finanszírozott. Az évad szombaton, látványos nyitóünnepséggel kezdődik Veszprémben.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9978-harom-megye-kepviseloi-tettek-unnepelyes-nyilatkozatot

Képek