Hat helyszínen várják a látogatókat a Kulturális Örökség Napjain Keszthelyen

2020. szeptember 19. (szombat)

A hétvégén rendezik a Kulturális Örökség Napjait. Keszthelyen hat helyszínen tíz különböző programon vehetnek részt a kikapcsolódni vágyók. Többek között kiállítás megnyitókon, ingyenes tárlatvezetéseknek, koncertnek és pétanque versenynek is részesei lehetnek az érdeklődők.

Tavaly a Castrum Virtuale kiállításnak volt az egyik legnagyobb sikere a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozaton belül. A Balatoni Múzeum ebben az évben is különlegességgel készül, szombaton az állandó tárlatok mellett megtekinthető lesz Mészáros T. László életmű kiállítása is. Vasárnap délután a Szendrey-majorba és az ott található emlékszobába is ingyenes tárlatvezetésekkel várják az érdeklődőket. Az „ … itt született Magyarország legregényesebb asszonya” című programon Petőfi feleségéről és a környékről is tájékozódhatnak az érdeklődők.

„Az Európai Kulturális Örökség része Szendrey Júlia is. Szendrey Júliának a művei, illetve maga az életrajza. És hát az Európai Épített Kulturális Örökség részei is azok a majorságok, amelyeknek a történetéről majd egy picit azért fogunk itt beszélni. Tehát nem csak Szendrey Júliáról, hanem magáról a Szendrey-majorról, hogy néz ki, miért így néz ki, milyen épületcsoportok voltak. Tehát majd hozunk ki egy-két tervrajzot, hogy hogy nézett ez ki valamikor.” – osztotta meg Lukács Gábor a Szendrey-emlékszoba gondozója.

Vasárnap a Pethő-ház udvarán több programmal is találkozhatnak az érdeklődők. A nem rég megnyílt Pétanque-pályán versenyt szerveznek, megtekinthető lesz a zsinagóga és a keszthelyi Biblia Kert is, valamint régi magyar slágerekkel szórakoztat a Babos-Piller Jazz Duó. Délután 1-től a Pethő-ház épületének történetét ismerhetik meg az érdeklődők.

„Keszthely legrégibb világi épületével fogunk megismerkedni. A Pethő-ház, illetve Goldmark-házként is ismert épületet fogjuk kívülről, illetve a belső udvarában körbejárni. Ugye Pethő és Goldmark, ez a két név, illetve család kapcsolódik elsősorban az épülethez. Róluk lesz szó, hozzájuk kapcsolódó történetekről, érdekességekről.” – mondta el Szántó Éva idegenvezető.

Ezek mellett a Georgikon Majortörténeti Múzeumba és a Történelmi Panoptikumban is lesznek tárlatvezetések. A beltéri rendezvényeknél a maszkviselés kötelező. A Kulturális Örökség Napjai alkalmából a programok ingyenesen látogathatóak.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7422-hat-helyszinen-varjak-a-latogatokat-a-kulturalis-orokseg-napjain-keszthelyen