Határon átnyúló együttműködés

2009. október 21. (szerda)

Együttműködési megállapodást írt alá szombaton Ausztria és Magyarország határközeli három kistérsége: a hévízi a keszthelyi és a schneeberglandi kistérség vezetősége.

Az együttműködés mintegy két éve kezdődött, melyet kezdetben magyar oldalról a Balatoni Integrációs Kft., osztrák oldalról a Regionalmanagement Industrieviertel munkatársai koordinálták. Közös, ún. Interreg, határon átnyúló projekt megvalósítás során a térségek képviselői és munkaszervezetei megismerték egymást, ezt követően több alkalommal felkeresték a Balatont, Hévízt és térségét illetve a Schneeberglandi hegyek világát. Baráti és munkakapcsolatok alakultak, hasonló fejlesztési terület – turizmus, ifjúság és gazdasági kapcsolatok terén – újabb együttmunkálkodás hosszú távú igénye merült fel, melynek kezdeményezője a Schneeberglandi kistérségi vezetőség volt.

A szinte unikum jellegű, osztrák-magyar kistérségi együttműködés ünnepélyes aláírásra Grünbach település elegáns Barbarahalle rendezvénytermében került sor, a házigazda Schneeberglandi Kistérség polgármesterei szervezésében. A magyar delegációt a Hévízi és a Keszthelyi Kistérségek vezetői, munkatársai, a Balatoni Integrációs Kft. területi referense, a gyenesdiási néptáncosok, a hévízi Step tánccsoport, és Szarka László operaénekes képviselte. A schneeberglandi településeket a polgármesterek, a helyi gazdaság és a civil szféra kiemelkedő személyiségei tették különlegessé: Schmied úr, a térséget támogató milliárdos építési konszern tulajdonosa, a hegyi mentők kitüntetett csapata, a Regionalmanagement vezetője és munkatársai, valamint helyi illusztris vendégek. Az aláírási ceremóniát megelőzően különleges műsort állítottak össze a helyiek: az ott lévők bemutatót láthattak az Alpok világáról, melyet aláfestettek a hegyi kürtök, és a helyi zeneiskola fellépői. Josef Laferl, a Schneeberglandi Kistérség elnöke köszöntötte a magyar delegációt, méltatta a határon átnyúló együttműködés jelentőségét, történetét, hangsúlyozta a jövőbeni lehetőségeit. A köszöntők után a magyar fellépőké volt a színpad: bemutatót tartottak a gyenesdiási néptáncosok, a hévízi Step tánccsoport és Szarka László operaénekes. A műsort követően, a térségek képviselői aláírták az együttműködési megállapodás német nyelvű részét, a magyar oldali aláírásra novemberben Magyarországon kerül sor.

Az együttműködési dokumentum legfontosabb gondolatai: A térségek képviselői kötelezettséget vállalnak a Hévízi, Keszthelyi és Schneeberglandi Kistérség között fennálló baráti kapcsolatok fenntartására, lehetőségeink szerinti elmélyítésére és továbbfejlesztésére. A partnerség célja a három régió közötti emberi, kulturális és gazdasági kapcsolatok fejlesztése, ezért felhívják minden polgár, egyesület és szervezet figyelmét arra, hogy aktívan vegyenek részt a partnerségben. Tartós kapcsolatokat szándékoznak ápolni régiók között, a kölcsönös figyelem, tolerancia és barátság szellemében.

(forrás: BGF Hírlevél www.balatonregion.hu)