Hatékonyak voltak tavaly a keszthelyi rendőrök

2021. január 8. (péntek)

Sikeres évet zárt a Keszthelyi Rendőrkapitányság. A bűnügyi statisztikák javultak, hatékonyabban kapták el a bűnözőket és csökkent a balesetek száma is. Mindezt úgy, hogy a járvány plussz feladatokat rótt a rendőrökre. Fél éve új vezetője van a kapitányságnak. Dr. Andor László tavaly megbízottként dolgozott, idén viszont már kinevezett kapitányságvezetője Keszthelynek.

Zala megye egyik legjobban teljesítő rendőrkapitányságának a vezetését vette át július elsejével dr. Andor László. A megbízott vezetőt január 1-jei hatállyal nevezték ki a Keszthelyi Rendőrkapitányság élére. A rendőr alezredes szerint az elmúlt esztendő az eredményeket tekintve sikeresen zárult. Folytatódott az ismert bűncselekmények számának csökkenése, kevesebb kiemelten kezelt bűncselekmény volt, rablás, kifosztás, zsarolás nem volt Keszthelyen és a kapitányság illetékességi területén. Növelték a felderítési eredményességüket.

„Tavaly 72 százalékos nyomozási eredményességi mutatónk volt, 8 százalékkal több mint 2019 évben. Ez azt jelenti, hogy a kollégáim tavaly 100-ből 72 bűncselekmény elkövetőjét elfogták és az igazságszolgáltatás elé állították. Ezt a pozitív bűnügyi eredményességet szeretnénk fenntartani az idei évben, ott ahol tudjuk, szeretnénk tovább fejleszteni” – nyilatkozta az alezredes.

A 2020-as esztendőben több mint 75 ezer órát teljesítettek a rendészet munkatársai a közterületeken. Céljuk volt a kockázatosabb helyeken a folyamatos jelenlétet biztosítani. A keszthelyi kapitányságvezető szerint a fokozottabb közterületi jelenlét hozzájárult a javuló tendenciákhoz.9 százalékkal csökkent a kapitányság illetékességi területén a közlekedési balesetek száma. Ami stagnálást mutat, az a halálos közúti balesetek száma. 2019-ben és 2020-ban is öt ilyen jellegű baleset volt. A járvány miatt speciális időszakot élnek a rendőrök, az alapfeladatok kiegészültek járványkezelési feladatokkal: „Különböző védelmi intézkedések szabályainak betartását kellett ellenőritzni, illetve megvalósult a házi karanténosoknak az ellenőrzése is. Mindemellett nagyon fontos a COVID-dal kapcsolatos feladatellátás során, hogy a lakosságvédelem mellett a saját állományunk védelmét is meg kellett valósítani, azaz hogy a szolgálatteljesítő képességünket megőrizzük. Én úgy gondolom, hogy a kollégák ezeket a feladatokat sikeresen, eredményesen teljesítették, végrehajtották. De sajnos még nem beszélhetek múlt időről, hiszen ebben az évben is tovább kell folytatnunk az ez irányú feladatainkat.”

Andor László nagy hangsúlyt fektet a megelőzésre. Célja, hogy tovább csökkenjenek a jogsértések, javítani kívánja a felderítési eredményességét és időszerűségét is. A közlekedésbiztonság terén is fejlődni kívánnak. Folytatni fogják az elmúlt években már zajló előadásokat, kitelepüléseket, megelőző akciókat. A kapitányságon bíznak abban, hogy az élet visszatér a régi kerékvágásba és akkor a turisztikai szezon beindulhat – az ezzel járó feladatokra is koncentrál a kapitány. Dr. Andor László tavasszal kezdett el megismerkedni a keszthelyi kapitánysággal, július óta vezeti a kapitányságot. Igaz Zalából, de másik kapitányságról érkezett, korábban nem dolgozott Keszthelyen – ez kihívás jelentett számára, úgy érzi jól sikerült a beilleszkedése, megismerte parancsnokait, kollégáit.

„Zökkenőmentes volt az átállás, zökkenőmentes volt a feladatokba való bekapcsolódás és én már teljesen otthon érzem magamat. Kollégáimmal december 31-én egy kicsit értékeltük a tavalyi évet, nagyon jó, pozitív visszajelzéseket kaptam.”

Dr. Andor László bízik abban, hogy meg tudják tartani a kapitányság állományának stabilitását. Jól képzett szakértői gárda áll mögötte. Nyolc parancsnoka mellett további 150 munkatárssal dolgozik együtt.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7716-hatekonyak-voltak-tavaly-a-keszthelyi-rendorok