Haydn csodái csendültek fel a Balaton Színházban

2021. november 19. (péntek)

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertje volt az első előadás azok számára, akik megváltották a Filharmónia Bérletet. Haydn valamint Gyöngyösi Levente dallamai csendültek fel pénteken. A Filharmónia Magyarország évek óta szervez bérletes előadásokat Keszthelyen nagy sikerrel. Ebben az évadban még három koncerten vehetnek részt az érdeklődők.

Joseph Haydn g-moll „Tyúk” szimfóniájával vette kezdetét a koncert. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar vendégeként Farkas Róbert vezényelt. A számos külföldi sikerrel büszkélkedő karmester elmondta, a melléknevekkel ellátott Haydn-műveket azért kedveli, mert humoros karakterekkel vannak tele. Hangsúlyozta, Haydn-nek van a legfelismerhetőbb humorérzéke a bécsi klasszikusok közül. A karmester hozzátette, a Nemzeti Filharmonikusokkal nagyon szeret együtt dolgozni.

„Rövid időn belül ez a harmadik projektem az előző néhány hónap alatt velük, úgyhogy nekem mindig óriási öröm visszatérni hozzájuk, végül is ők voltak az első zenekar, akiket én 10 év után – ugye Németországban élek még mindig – de ők voltak az első zenekar, akit Budapesten vezényeltem. Tehát őhozzájuk kötődik a budapesti debütálásom, úgyhogy mindig különleges élmény velük dolgozni.”

Az est során felcsendült Berenice jelenete, Haydn koncertáriája is, melyet Kristóf Réka, a Virtuózok felfedezettje énekelt el. A mű Pietro Metastasio egyik drámájának megzenésített változata. Az énekművész elmondta, nagy kihívás elénekelni az áriát, de ez az, amit a legjobban szeret benne.

„Egy fantasztikusan színes ária. Nagyon gyorsan váltakoznak a recitativoban a hangulatok, az érzelmek, a rádöbbenések, a víziók, a visszatérés önmagához. Tehát én ezt szeretem. Mondanám, hogy nehéz, de én ezért lelkesedem.”

A Filharmónia Magyarország évtizedek óta szervez bérletes előadásokat Keszthelyre is. Jó kapcsolatot ápolnak a helyi közönséggel, így a számukra tetsző műsort állítják össze évről évre. A visszajelzések mindig pozitívak.

„Mi nagyon szeretünk itt lenni Keszthelyen. És évről évre egyre unikálisabb dolgokkal, egyre nagyobb szabású dolgokkal próbálunk érkezni. Néha úgy gondolom azért próbálunk egy-egy különlegességet is elvinni minden városba.” – osztotta meg Kreutz Péter a Filhamónia Magyarország operatív igazagtója.

A komolyzene szeretők idén még három koncerten vehetnek részt a Filharmónia bérleten belül. December 16-án Sebestyén Márta és Andrejszki Judit adventi koncertjét, míg március 1-jén a Kelemen Kvartettet hallhatják. Április 20-án a Mendelssohn Kamarazenekar lép színpadra a Balaton Színházban.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8602-haydn-csodai-csendultek-fel-a-balaton-szinhazban