Hazai borok, előadások a IX.Bormustrán

2019. november 19. (kedd)

Szombaton rendezte meg a Goldmark Károly Művelődési Központ a hagyományos novemberi borkóstoló rendezvényét, a Magyar Borok Mustráját a Balaton Színházban. A szakmai előadásokon túl, gasztronómiai különlegességeket és haza borvidékek borainak megismerését kínálta a 9. bormustra ahol megemlékeztek Dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítőről is.
Tájegységek ízletes, gyakran ismeretlen borait kóstolhatták akik ellátogattak a hét végén a keszthelyi bormustrára. Az immár hagyományos őszi programra egyre több borvidékről érkeznek borászok,hogy a nagyközönség számára bemutassák a jellegzetes magyar szőlőfajtából készített boraikat. A reneszánszát élő borkultúránkba nagyon fontos a hazai borok népszerűsítése. A Magyar Borok Mustráját 9 évvel ezelőtt indították Keszthelyen útjára amellyel a szervezők és a város egyben tiszteleg Keszthely város díszpolgára, a kiemelkedő szőlőnemesítő, dr. Bakonyi Károly emléke előtt is.

„Az egyik szomorú apropóját az adta, hogy Bakonyi Karcsi bácsi kilenc éve halt meg és akkor úgy gondoltuk, hogy kell egy olyan rendezvényt –így a tél folyamán – szerveznünk, amin az ő tiszteletére, tehát ő rá is emlékezünk és bebizonyítsuk azt, hogy tényleg a belső környezetben mennyire lehet kulturált borfogyasztás mellett előadást hallgatni, koncertet hallgatni.”- mondta Csengei Ágota, a GKMK igazgatója.

Mivel hazánk Európa tradicionális bortermelő országai között szép helyet foglal el, szinte nincs olyan vidék ahol ne teremne jó szőlő és finom, minőségi magyar bor. Ezért nagyon fontos a szakmának a hazai borfogyasztó közönség megismerése is. A bormustrára nagy borvidékek borászai is szép számmal érkeztek.

„Ígyekszünk ezt a rendezvényt mindig egy kicsit fejleszteni. Az idei évben is látogattak el ide új borászok akik eddig még nem vettek részt ezen a rendezvényen. Az egri borvidékről és a tokaji borvidékről is érkezett egy-egy borászat aki itt bemutatja borait. Ezen kívül az idén is felsorakozott az a több mint 220 tétel amit lehet kóstolni. Ez több, mint 50 magyar aza Kárpát-medencei szőlőfajta borából készültek ezek a borok. Ugyanúgy vannak újdonságok, mint minden évben.”- mondta Pampetrics Milán, borász.

Találkoztunk olyan szakemberrel is aki a Tokaji borvidékről érkezett ugyan, de számára a keszthelyi boros rendezvények sokkal nagyobb jelentőséggel bírnak mint egy szakmai vagy közösségi program.

„A párommal az első bormustrán ismerkedtünk mi meg. A másodikra külön jöttünk de együtt töltöttük és a harmadikra már együtt voltunk itt. S azóta a munka amennyi időt enged annyit voltunk itt. Úgy, hogy van egy ilyen kis magánéleti felütése ennek a kis bormustrának meg Keszthely nagyon jó helyet foglal el a szívünkben.”- mondta a Tokajból érkezett Wawrzsák László.

Az idei bormustrán a szakmai előadások mellett a résztvevők megismerhették a 20 éves Da Bíbere Zalai Borlovagrend történetét és munkásságát is az elnök- nagymester, Dr. Brazsil József előadásával.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/6589-hazai-borok-eloadasok-a-ixbormustran?fbclid=IwAR0das2KAvHwf1cOgA4sMinNa5foEEQgUGIUh_BVFpfIY68OOUWVFsH3A8Y