Háziorvosi praxisokról és újabb útfelújításokról döntöttek

2023. december 14. (csütörtök)

A háziorvosi praxisok támogatásáról és útfelújításokról döntött csütörtöki soros ülésén a keszthelyi képviselőtestület. A 2023-as esztendő utolsó soros tanácskozásán arról határoztak, hogy inflációkövető dotációval segítik az alapellátást. Az idei tartalékból és a vártnál magasabb bevételekből folytatódik a Vaszary Kolos utca felújítása, de a Zámor csapadékvíz elvezetési problémáit is orvosolni kívánják.

Ahogy korábban, most is hozzájárul a háziorvosi praxisok finanszírozásához az önkormányzat. A városvezetés megegyezett az alapellátásban dolgozó háziorvosokkal gyermekorvosokkal és fogorvosokkal. Az önkormányzati hozzájárulást, praxisonként éves szinten 1,2 millió forintra emelték.

Manninger Jenő polgármester: „Erre elsősorban az infláció miatt volt szükség, másrészt abban is megegyeztünk, hogy a következő években a KSH inflációs indexével fogjuk mindig korrigálni évente ezt az összeget. Ezzel is kifejezi az önkormányzat, hogy milyen fontosnak tartja az illetékes területen, vagyis Keszthely város területén dolgozó alapellátásban résztvevő orvosoknak a munkáját.”

Az idei utolsó soros ülésen a büdzsét érintő kérdésekre is sor került. A polgármester arról számolt be, hogy költségvetési szempontból jól alakult az év vége.  Az általános tartalék, az iparűzési adóbevétel többleteivel és az egyéb bevételnövekményekkel együtt 170 millió forint. Ennek felosztásáról döntöttek. Elsősorban járdák és utak burkolatának javítására van igény a lakosság részéről.

„Vaszary utcában a második ütem előkészítése. A Deák utca és a körforgalom közti részre tettünk 60 millió forintot, a Lóczy utcában, a Zámorban árok lefedésére és járda kialakítására 30 millió forintot, Vásártéri útcsatlakozás burkolat felújítására 13,7 millió forintot és szerepel még például a Zámor térségét érintő vízügyi feladatok felmérésére 10 millió forint. Itt az elmúlt napok esőzései kapcsán is lehetett látni, hogy rendkívül fontos egy beavatkozás előkészítése” – tette hozzá a polgármester.

A városvezetés még készül újabb útfelújításokra, de ez már a következő évi büdzsét fogja érinteni. A tervek közt szerepel például a Lovassy utca folytatásában a Zsidi út beruházása.A Szalasztó utca egy kormányzati projektben van benne, mint a kastély körüli úthálózat része.  Ennek kezdését az önkormányzat is várja.A polgármester úgy látja, az önkormányzat idén jelentős útfelújításokat végzett el. Teljesen vagy részben megújult a Sörház, az Erzsébet királyné és a Vaszary Kolos utca.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek