Hegedűkoncerttel kezdődött a Klassz a pARTon Keszthelyen

2021. augusztus 10. (kedd)

Hét napon keresztül kínál klasszikus zenei koncerteket a Klassz a pARTon Keszthelyen. A 2014-ben útjára indított rendezvénysorozat keretein belül az idén 14 településen találhatnak programokat a kultúra szerelmesei. Útjára indult a Cimbora Zeneliget is, ahová elsősorban a gyerekeket várják, de a felnőttek számára is érdekes programokkal, zenei csemegékkel szolgálnak a szervezők.

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás hegedűművészek játékával nyitotta meg a kapuit a Klassz a pARTon Keszthelyen. A Cimbora Alapítvány koncertsorozata az idén egy hétig vendégeskedik a városban, a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban, a Helikon Kastélymúzeumban és a Zenepavilonnál is fellépnek a hazai klasszikus zene jeles képviselői. A hangversenyeket Kocsis Zoltán, kétszeres Kossuth-díjas zongoraművész emlékének ajánlják fel.

„Életében vált szállóigévé és etalonná Kocsis Zoltán. A csodálatos internetnek és médiumoknak köszönhetően mindenki megtalálhatja, hogy mekkora óriás volt. Zongoristaként, kamaramuzsikusként, karmesterként, hangszerelőként, és mintegy egyetemes zenészként.” – tájékoztatott Kelemen Barnabás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas hegedűművész.

Az Érdi Tamás zongoraművész által alapított Klassz a pARTon Fesztivált idén hetedik alkalommal szervezik meg. A rendezvénysorozat lényege, hogy megmutassák, a klasszikus zene nem csak a koncerttermekben, hanem szabadtéri színpadokon vagy akár a Balaton-parton is megállja a helyét. Az idén 14 település 22 helyszínén kínálnak koncerteket az érdeklődőknek a fesztivál szervezői. Emellett gyermekprogramok is vannak, hiszen idén debütált a Cimbora Zeneliget, ahol az unokától a nagymamáig, bárki találhat magának kedvére valót.

„Az első évben körülbelül 12-14 koncertünk volt. Ebben az évben – ha beleszámítom a családi programokat is, akkor 85 esemény, de ebből is körülbelül 55 a koncert. Tehát valóban megsokszorozódott az események száma, de ezt a fajta fejlődést – azt gondolom – nem csak a mennyiségben, a koncertek számában lehet mérni. Azt is el kell mondani, hogy a települések száma is bővült. Nagyon odafigyelünk arra, hogy elsősorban a Balaton régióban zajlik a fesztivál, de valamifajta egyensúlyt tartsunk a városok és a kistelepülések, a balatoni háttértelepülések között is.” – emelte ki Horváth Viola, a Klassz a pARTon Fesztivál projektmenedzsere.

Keszthelyen péntekig tart a koncertek sora. A Fő téri templomban, a Zenepavilonnál és a Festetics-kastélyban fellép többek között Csővári Csilla operaénekes, Balog József zongoraművész, Bábel Klára hárfaművész és Illés Eszter fuvolaművész is. Szerdán a Cimbora Zeneligetbe várják az érdeklődőket a Helikon Kastélymúzeum parkjába. Itt a zene mellett pantomimművész is szórakoztatja a közönséget. A koncerteken és a kísérőprogramokon ingyenesen lehet részt venni.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8297-hegedukoncerttel-kezdodott-a-klassz-a-parton-keszthelyen