Helikon 200

2017. június 20. (kedd)

Helikon is jubilál

A város 770 éves fennállása mellett a Helikoni ünnepségek is jubilál. 200 éve hívta életre az irodalmi és tudományos ünnepet gróf Festetics György. Ennek alkalmából emléktáblát is avattak tegnap a Helikon parkban. Az ünnepségen jelen volt a gróf leszármazottja herceg IV. Festetics György is.
Festetics György 1817 februárjában a magyar irodalom jeles képviselőit látta vendégül az első Helikonon. Olyan személyek érkeztek Keszthelyre, mint Berzsenyi Dániel, Kisfaludy Sándor, vagy Dukai Takács Judit. A 200 éves évfordulón koszorúkkal rótták le tiszteletüket az emlékezők Festetics György szobránál. A Helikoni ünnepségek elindításával a magyar irodalom és tudomány oltárán áldozott Keszthely grófja – vélekedik Cséby Géza irodalomtörténész.

„Én úgy gondolom, hogy Festetics György hozzájárult a magyar költészet fejlődéséhez és ráadásul a Dunántúl, elsősorban a dunántúli költészet még magasabb szintre emeléséhez – ez szent meggyőződésem.” – nyilatkozta Cséby Géza.

A kastély parkjában Regényiné Király Éva, az Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepségek Alapítvány elnöke mondott köszönetet a grófnak, valamint a jelen korban dolgozóknak és a diákoknak, akik nélkül nem lenne ma Helikon.

A kastélytól huszárok, mazsorettek és fúvószene felevetésével indultak el az ünneplők a Sétálóutcán és a Fő téren keresztül a Helikon park irányába, oda ahol az ünnepségek 100 éves évfordulójára emelték az oszlopokon álló kupolás Helikon emlékművet. Ennek szomszédságában az alapító leszármazottja herceg IV. Festetics György szólt az egybegyűltekhez.

„Öröm itt lenni, mert egyrészt egy családi hagyomány, más részben persze egy nagyon nyilvános, nyitott és szép dolog, hogy a Helikon ünnepségen diákok összejönnek és különböző diszciplínákban konkurálnak. Örülök, hogy jövőre 2018-ban megint lesz Helikoni Ünnepség és erre azt hiszem mindenki meg van hívva és remélem, hogy mindenki jönni fog.” – hangzott el Festetics Györgytől.

A herceg mellett a város polgármestere mondott köszöntőt. Ruzsics Ferenc úgy fogalmazott: a magyar nyelv megóvásáról, műveléséről sohasem tett le Festetics György, ennek érdekében hozta létre 1817-ben a Helikoni ünnepi napokat.

„200 évvel ezelőtt történt, micsoda nagy emberek, micsoda nagy kor volt akkor. Festetics Györgynek azóta is nagyon sok mindent köszönhet Keszthely környéke lakossága.” – mondta a polgármester.

A 200 éves évforduló alkalmából emléktáblát állítottak a Helikon parkban. A Berzsenyi Dániel versét és a helikoni életképet ábrázoló emlékművet Farkas Ferenc szobrász készítette. Az állíttató Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepségek Alapítvány képviselői, a város polgármestere és Festetics György helyeztek el koszorút a talapzatnál.

Forrás: Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/8008/helikon-200/