Helikoni Ünnepségek 2018

2018. április 21. (szombat)

Több mint 450 arany-, ezüst- és bronzminősítés

A Marcato ütőegyüttes szólamai üdvözölték a gála közönségét. A szervezők nem véletlenül kérték műsorra a marcali Berzsenyi Gimnázium diákjait, hiszen megosztott fődíjban részesültek a komolyzene kamarazene kategóriában, az első fődíjat pedig a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium Konzi Consort elnevezésű formációja kapta meg. Komolyzene szólóének kategóriában Berg Kiarát, a Pécsi Művészeti Gimnázium tanulóját találta legjobbnak a zsűri. Hangszerszóló kategóriában idén nem osztottak ki fődíjat.

Búsójárás című koreográfiájukkal nagy sikert arattak a gálán és a zsűri előtt is a Mohácsi Kisfaludy Károly Gimnázium néptáncegyüttesének tagjai. Fődíjjal ismerte el őket a zsűri, illetve felkészítő tanáruk különdíjban részesült. Filákovity István harmadszor segítette fődíjhoz az együttest, ő maga pedig kétszeresen aranyminősített helikonos.A néptánc szóló és kamara kategóriában Orsós Krisztián lett a fődíjas, nagyecsedi botoló produkciójával. Krisztián a pécsi Zsolnay Vilmos Szakgimnázium diákja.

A folklór kategória hozta meg a különleges keszthelyi sikereket. A népdal kategóriában Varga Sáraérdemelte ki a fődíjat, moldvai népdalcsokrát nem csak a zsűrivel, hanem a gála közönségével is megosztotta. A szervezők szerint a Helikon történetében elsőként fordult elő, hogy egy testvérpár tagjai külön-külön kategóriában fődíjasak legyenek. Sára öccsét, Varga Mártont találta a legjobbnak a zsűri népzene kategóriában. Mindketten a Vajda János Gimnázium tanulói. Természetesen Keszthely Város polgármesterének különdíját is ők érdemelték ki.

A mozgókép és multimédia kategóriában a Pécsi Tudományegyetem Gyakorló Gimnáziumának tanulója, Gelencsér Zsombor György lett a fődíjas. Az irodalmi alkotások kategóriában a pécsi Leőwey Klára Gimnáziumot képviselő Csoboth Dorka vehette át a fődíjasoknak járó bronzplakettet. A vizuális művészetek kategóriában a Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium két tanulója, Bali Bettina és Badics Renáta érdemelte ki a fődíjat.

A nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium tanulója, Micsinai Dominik érdemelte ki a vers- és prózamondás kategória fődíját.

A Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium tánccsoportja lett a mozgásművészet és moderntánc – csoport kategória fődíjasa. Az In the Garden című győztes koreográfiát a gálán is bemutatták. A színjátszás kategória fődíját szintén a Pécsi Müszi hódította el.

Bárdos Lajos: Tavunga című kórusművével lett fődíjas a Veszprémi Lovassy László Gimnázium női kara. Vegyeskarban pedig a Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium produkcióját találta legjobbnak a zsűri. Kamarakórusban a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának együtteselett a fődíjas.

Saját szerzeményű dalával diadalmaskodott a könnyűzene és ének – zenekar és együttes kategóriában a Redplot 17 zenekar. Az együttes a Kaposvári Táncsics Mihály Gimnáziumnak szerzett dicsőséget. Mozgásművészet és moderntánc – szóló és duó kategóriában a soproni Eötvös József Evangélikus Gimnázium diákja, Németh László lett a fődíjas, betegség miatt nem tudott jelen lenni a díjátadón.

Fergeteges gitárjátékával lett a könnyűzene és ének – szóló és duó kategória fődíjasa Jurisits Tamás, a pécsi Szent Mór Katolikus Gimnázium tanulója.

Az egyéb kategória fődíjasa Cséplő Péter lett, a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium beatboxosa. A gálán a fődíjas produkciók mellett több aranyminősítéses előadásnak örvendhetett a közönség.

A Helikon legsikeresebb iskolájának járó vándorserleget ismét a veszprémi Lovassy Gimnáziumérdemelte ki. Az iskola két éve már megtarthatta a vándorserleget, mivel zsinórban háromszor hódították el azt. A sikerük idén sem maradt el.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/8721/helikon-tobb-mint-450-arany—ezust–es-bronzminosites/