Hello Keszthely! – Áldott karácsonyt!

2021. november 29. (hétfő)

Műjégpályával, minőségi szabadtéri programokkal és vásári forgataggal várják az érdeklődőket az adventi hétvégéken Keszthelyen. A „Hello Keszthely! – Áldott karácsonyt!” elnevezésű programsorozat szervezésekor elsősorban a város és a szűkebb térség családjaira, helyi közösségeire gondoltak a rendezők. Mai sajtótájékoztatóján Nagy Bálint polgármester bejelentette, hogy advent második vasárnapján a Katolikus Karitász országos szolidaritási akciója Keszthelyen indul el.

Nem kedvező arcát mutatta pénteken az időjárás Keszthelyen. A rendezők és a városvezetés ugyanakkor bízik abban, hogy az adventi hétvégéken az égiek is kedveznek a programoknak. A város idei attrakciója a gyerekeknek szánt műjégpálya. A 200 négyzetméteres játszóhelyszín használata és a korcsolyakölcsönzés is ingyenes lesz. Felnőttek csak gyermek kísérésekor használhatják a műjégpályát. Idén is közösségi összefogással érkezett meg a város karácsonyfája. A 11 méter magas lucfenyőn 3000 darab égő fog világítani. A keszthelyi óvodák és iskolák az idei évre is elkészítik saját kis karácsonyfáikat. Tovább szépült a városi betlehem. A Szent Család tagjai után most már a bibliai állatszobrok is megújultak. A város díszkivilágítását 5910 méternyi égősorból és 60 darab világító motívumból állították össze. A fényeket az első adventi gyertya meggyújtásakor kapcsolják fel

A gyertyagyújtásokon keszthelyi iskolások adnak műsort – mondta Nagy Bálint polgármester pénteki sajtótájékoztatóján. Hozzátette, a történelmi egyházak helyi illetőségű megyés püspökei, főpapjai mondják el majd adventi gondolataikat. A polgármester rámutatott, az elmúlt évvel ellentétben most lehetőség van rendezvényt tartani, de mindezt visszafogottan teszi Keszthely.

„Most nem egy nagyszabású rendezvénnyel készülünk, hanem elsődlegesen a keszthelyi családokat, keszthelyi embereket megcélzó rendezvénnyel. A teljes adventi időszakban, de különösen az adventi hétvégéken a szabadtéren megrendezésre kerülő kulturális, gasztronómiai programokkal is várjuk a keszthelyi embereket. Talán a legnagyobb jelentősége a gyertyagyújtásoknak van, mind a négy vasárnap 5 órakor lesznek a gyertyagyújtások, itt a Fő téren” – nyilatkozta Nagy Bálint polgármester.

Szolidaritási akcióra is sor kerül a keszthelyi adventben. A Veszprém-Főegyházmegyei Karitász igazgatója kifejtette, december 5-én lesz az „Egymillió csillag a szegényekért” elnevezésű program országos nyitánya. A karitász önkéntesei gyertyákat osztanak az egy hetes program keretében.

Szijártó László, a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász igazgatója: „Akik hazaviszik ezeket a gyertyákat, nem csak arra kérjük, hogy adományt adjanak ezért – ezt nem is kérjük, általában ezt önként meg szokták tenni – viszont ami talán a legfontosabb, hogy karácsony napján, akár szenteste, akár Jézus születésének ünnepén ezt a gyertyát a többi ünnepi asztalon lévő gyertyával gyújtsák meg és imádkozzanak, akár egy-egy fohászt mondjanak el az idős, elesett, beteg, rászoruló embertársainkért.”

A Fő téri gyertyagyújtásokat a Keszthelyi TV élőben közvetíti, rossz idő esetén a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban rendezik a programot. Az adventi vásári forgatagban sokszínű gasztronómiai kínálat lesz. A kitelepülőknél egyedi városi bögrét is lehet majd vásárolni. November 27-től január 2-ig a város díjköteles parkolói ingyenesen vehetők igénybe.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8636-hello-keszthely-aldott-karacsonyt