Helyére került a látványtár kupolája

2019. július 6. (szombat)

65 millió forintból épül új közösségi- és kiállítóhely a Balatoni Múzeumban. Az intézmény egyik belső udvarát alakították át, ahol a jövőben eddig még nem látott népművészeti tárgyak, valamint múzeumpedagógiai foglalkozásra alkalmas terek lesznek kialakítva. Az épület tetejét díszítő kupolát szerda délelőtt emelték a helyére a szakemberek.
Nagy szakértelemmel és körültekintéssel emelték fel a kupolát a Balatoni Múzeum udvaráról szerdán délelőtt. A fémszerkezetet egy hatalmas daru emelte be a helyére, az épület egyik belső udvara fölé. A kupola a most készülő látványtár tetőszerkezetének része lesz, és a projekt egyik leglátványosabb eleme. Az építkezés ezzel célegyenesbe ért, a jövőben ugyanis már nem lesz szükség a daru segítségére.

Üst László építésvezető: „Itt a logisztikával volt a legtöbb problémánk, amíg a nagy, 55 tonnás darut ide tudtuk hozni, amíg nem volt lekötve a kapacitás. Minden anyagot, ahogy látszik is, az épületen keresztül kellett bedaruznunk. Ezen kívül istenigazából olyan problémánk nem volt, mert szerkezetileg építettünk már hasonlót, egyedül ezzel a logisztikával küzdöttünk.”

A daru már egyszer vendégeskedett a Balatoni Múzeumnál. Néhány héttel ezelőtt a kupolát, illetve a teljes emeletet tartó acélgerendákat emelték a helyükre a szakemberek. A Balatoni Múzeum egy EFOP pályázaton nyert 60 millió forintot, a beruházást Keszthely Város Önkormányzata is támogatja 5 millió forinttal. Az új kiállító és közösségi helyszínen számos, eddig még nem látott tárgyat vehetnek szemügyre a látogatók.

Gyanó Szilvia néprajzkutató: „Látványtárat fogunk készíteni. Balatoni kincsestár lesz az elnevezése, elsősorban néprajzi, népművészeti tárgyakat fogunk kirakni, illetve úgy fogjuk az egész teret kialakítani, hogy legalább 15 főt is el tudjunk helyezni múzeumpedagógiai foglalkozásokra. Hogyha valamilyen kisebb rendezvényünk lesz, akkor ezek a terek úgy lesznek kialakítva, hogy részben egybe lehet nyitni, de hogyha szeretnénk, akkor el is lehet szeparálni az épület többi részétől.”

A kivitelező várhatóan augusztus végére fejezi be a munkálatokat, ez után kezdődik az új épületrész berendezése. A vitrinekbe kerülő tárgyakat először restaurálják és tisztítják, ezek után tárják majd a nagyközönség elé. A Balatoni Múzeum az építkezés teljes ideje alatt korlátlanul látogatható.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6189-helyere-kerult-a-latvanytar-kupolaja?fbclid=IwAR0zCo2EDsVLZVfHfp5FsgOU93OVP4ii7RLGFm9PKrm1q98nFKP_CXgbIW4