Helyi érték a helyi tévéknél

2023. május 31. (szerda)
KesztHelyi identitás

Átadták a Helyi Televíziók Országos Egyesületének Helyi Érték díjait. A tagtelevíziók híradós műsorszám, magazinműsor és egész estés filmek, dokumentumfilmek kategóriában nevezhettek. Idén 89 pályaművel neveztek a médiumok. A rangos eseményt idén Siófokon szervezte meg a Somogy Televízió. Az egyesületnek a Keszthelyi TV is aktív tagja.

Több, mint 100 fő részvételével szervezte meg idén a Somogy TV és a Helyi Televíziók Országos Egyesülete a Helyi Érték Díj átadót. Híradós kategóriában első helyezést ért el a Kecskeméti TV Hírös Hírek című hírműsora.

„A zsűri méltatásában kiemelte, hogy a dinamikusan fejlődő alföldi ipari és egyetemváros pezsgését hűen tükrözi a hírműsorunk. Ennek végtelenül örülünk, hiszen ez a célkitűzésünk, hogy mindazok, akik nézik a Kecskeméti Televízió híradóját, képet kapjanak arról, hogy Kecskemét milyen fantasztikusan fejlődik, mennyi esemény, program van itt. Azt gondolom, hogy ajándék egy ilyen városban dolgozni” – mondta Kozák Polett, a Kecskeméti Televízió ügyvezető-főszerkesztője.

A debreceni médiacentrum idén két kategóriában is 3. helyezést ért el. Egyiket a Napszemle című hírműsorral. A zsűri szerint ez a hírműfaj egyik állócsillaga a vidéki televíziózásban. A folyamatos megújulás mellett a közösségi felületekre is egyre nagyobb figyelmet fordítanak a vidéki médiumok.

Pinczés Mariann, a Médiacentrum Debrecen főszerkesztője: „Igyekszünk minden hírcsoportot kielégíteni. Ehhez most már behívjuk a közösségi médiának a felületeit is, ugyanis híradót most már a fiatalabb korosztály kevésbé néz. Nekünk ezt fel kellett ismernünk, úgyhogy most már jelen vagyunk évek óta a YouTube csatornán, most fogunk TikTok fiókot nyitni és a fiatalok más formában, de ott is elérhetik híreinket.”

Az életműdíjat idén Dékány István, a Gotthárd TV tulajdonos-ügyvezetője kapta meg. Köszöntőjében Lovass Tibor, az egyesület elnöke kiemelte: a helyi televíziók fontossága a hírközlés területén évről évre nő.

„Én azt gondolom, hogy a helyi televíziózást nem lehet megkerülni. 8,1 millió magyar emberhez jutunk el nap, mint nap. 7 órakor az ötödik legnézettebb magyar nyelvű csatorna vagyunk, a híradóink nagyjából 7 órakor jelennek meg. Ha összeadjuk ezt a nézettséget, akkor az ötödik legnézettebbek vagyunk Magyarországon. Én azt gondolom, hogy annál többet nem kell mondanom, hogy lesik a vidéki tudósítóinkat az országos csatornák és amikor kiáll egy vidéki szerkesztő kolléga standupolni és észreveszik, hogy ügyes, hamarosan átigazolják” – Lovass Tibor, a Helyi Televíziók Országos Egyesületének elnöke.

A Helyi Televíziók Országos Egyesülete is érzékeli, hogy nehéz munkaerőt, utánpótlást találni. Egyetemekkel tárgyalnak, hogy gyakorlati helyet biztosítsanak a kommunikáció szakos hallgatóknak. A szakemberek szerint egy vidéki tévénél lehet igazán jól elsajátítani a szakma alapjait.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/10403-helyi-ertek-a-helyi-teveknel

Képek