Helyi értékekről a Mária Rádióban

2020. augusztus 28. (péntek)

Vidéken is ugyanúgy lehet-e élni, mint a nagyvárosokban? Erre a kérdésre keresték a választ a helyi értékekről szóló előadáson.

A kerekasztal-beszélgetésen Mezei András plébános, Vozár Péterné alpolgármester, Károly Róbert zeneszerző-karmester és Osvay Péter, a Mária Rádió egyik alapítója vettek részt. A beszélgetést a Mária Rádió élő adásban közvetítette.

Keszthely varázsáról mesélt Károly Róbert zeneszerző-karmester a beszélgetésen. Elmondta, bár évekig élt Pécsett és Budapesten, a Balaton-parti város mindig vonzotta. Ezen a településen könnyen tud alkotni.

„Itt nagyon jókat lehet dolgozni. És hát most is csinálom a magam alkotómunkáját. Tehát eleve már ez is egy vonzás, hogy itt valahogy a Helikonok szellemében itt lehet dolgozni. Valamint Keszthelyen van valami kultúrára koncentrált vonzás, nyitottság. Talán ez az egyik alapvonzása ennek a városnak.”

Mezei András atyát az Amerikai Egyesült Államok és Keszthely keresztény közösségének különbségéről kérdezték a beszélgetésen. Elmondta, a közösségi élet nagyobb az USA-ban, véleménye szerint ezt hazánkban is erősíteni lehetne.

„Tudom, hogy mást az itteni mentalitás, de mint érték, mint közösségépítés, az jó lenne, hogy ne csak abból álljon mondjuk, a vasárnapi templomba járás,hogy elmegyünk templomba és rohanunk haza, hanem egy kicsit üljünk le. Legyen egy közösségi tér.”

Vozár Péterné elmondta, nagy öröm, hogy a Mária Rádió Pünkösdtől Keszthelyen is fogható, mivel többek régi vágya teljesült ezzel. Kifejtette, sokaknak fontosak a gyökereik, többen tértek vissza a városba élni akár hosszabb idő után is. Ezek is erősítik a helyi identitástudatot.

„Ahogyan szerkesztő úr elmondta, szeretné egy kicsit a vidéket megismertetni azokkal, akik ódzkodnak, vagy félnek a vidéktől, hogy itt nem történik semmi, itt nem is élnek valódi emberek. Őnekik szeretné megmutatni itt most, hogy Keszthelyen is lüktető, érdekes élet van.”

Osvay Péter, a Mária Rádió egyik alapítója elmondta, korábban nem beszélgetett a helyi értékekről más városokban. Ez azonban jó alkalom volt arra, hogy megismertesse a közönséggel, hogy Budapesten kívül is lehet élni.

„A Mária Rádiónak a jövő évi témája a fenntarthatóság és ez vastagon része. Tehát nem csak a gazdasági értelemben beszélhetünk, hanem társadalmi értelemben is fenntarthatóságról és ez ennek egy kicsit az előkészítése a beharangozása is kíván lenni.”

A beszélgetést a Mária Rádió élőben közvetítette. A program a médium által szervezett tábor egyik záróeseménye is volt, melyen a táborozó diákok is részt vettek.

https://tvkeszthely.hu/hirek/7361-helyi-ertekekrol-a-maria-radioban

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV