Hét kötetes gondolatok

2019. április 6. (szombat)

A keszthelyi szépmíves, múzeumtulajdonos Turi Török Tiborról kevesen tudják,hogy gondolatait papírra veti. Közel négy évtized írásaiból válogatva készíti hét kötetes, 1500 oldalas novella gyűjteményét aminek nem csak írásai különlegesek, hanem a borító lapjai is. A nyomdai előkészítés fázisában látogattuk meg Turi Török Tibort.
Turi Török Tibor összefűzött írásos gondolatairól szívesen beszél. Hét kis könyv ami négy évtized gondolatait tartalmazza. A múzeumairól, szobrairól ismert keszthelyi szépmíves negyven éve ír. Írásaiból egy-egy gondolatot antológiákban már olvashatott az irodalom kedvelő közönség, azonban gyűjteményes kiadvány még nem jelent meg. Szobrászkodás mellett ma is naponta ír.

„Mikor nappal dolgozom akkor esténként a sok gondolatom összegyűlik közben,azt én le akarom írni és az egy akkora mulatás, olyan jó dolog, hogy a gondolatot kicsiszolni,minden szót helyére tenni,önmagadat megfogalmazni féle elfoglaltság teszi azt, hogy mondjuk mikor lefekszem éjfélkor, kerek volt a nap, mert mondjuk Petőfinek a feje félig elkészült, s amit gondoltam és emésztett, ami foglalkoztatott azt egy A4-es papírra rávetítettem.”- mondja a kötetetek szerzője.

Sok-sok év termékeny munkája jelenik meg mintegy 1500 oldalon,hét kötetben. Az irodalomkedvelő Turi Török Tibor azt mondja, minden általa kedvelt és alkalmazott művészeti ág benne lesz a kiadványokban, még a szobrászata is.

„Véletlen volt eszemben, hogy újból elő kell vennem a grafitot, a festéket és akkor a könyvekhez címlapot készítek. Tehát borítólapot, előlapot és utána gondolkoztam, hogy hát Istenem megcsinálom domborműben. Utána lefotózom, de még vannak ezek az art filter programok, lehet az árnyékkal, fénnyel játszani.”- mondta Turi Török Tibor.

A gondolatokat tettek követték. Elkészültek a domborművek, azokból a képek és egy jó cím után már meg is volt a borítólap. Szám szerint hét. Mindegyik könyvre egyedi. Már a borítólapból is lehet következtetni a humorral átszőtt kötetek tartalmára, a Török Tiboros, velős gondolatok történetté alakulására. A kötetek lassan nyomdába kerülnek, ősszel már az olvasóközönség arcára csalnak mosolyt a novellák, életképek.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/5914-het-kotetes-gondolatok?fbclid=IwAR3J8LBUySwn2wdoML-1PMZF4GRw5VAJdbclVqrEhNQAtekg-f1apxnz3gk