Hétfőn Mindenszentek, sokan keresik fel a temetőket

2021. október 29. (péntek)

Hosszabbított nyitva tartással és fokozott rendőri jelenléttel várják a megemlékezőket a temetőkbe a hétvégén. Hétfőn lesz Mindenszentek, azonban már az ezt megelőző napokban is megnő a forgalom a sírkertek környékén. Az Új Köztemetőnél idén is forgalomkorlátozásra kell számítani, az autósokat a rendőrök és a polgárőrök is segítik. Amellett az egyenruhások fokozottan felhívják a figyelmet az értékek védelmére.

Hétfőn lesz Mindenszentek, de már a hétvégén is jelentős forgalomra kell számítani a temetők környékén. A hozzátartozók már a hét folyamán is több alkalommal kilátogattak a temetőkbe, de a VÜZ Kft. is kiemelt figyelmet fordít ilyenkor a sírkertekre. A Szent Miklós temetőbe már 800 éve temetkeznek, a terület már nem bővíthető. Urnafalakkal igyekeznek több helyet biztosítani. Nemrég készült el a legújabb urnaoszlop, ezekből többet is kialakítanak majd a jövőben.

„Felújítás történt a temetőben, az illemhelyet felújítottuk a tavasszal, aminek mi is nagyon örülünk. Emellett elkészült az első urnafal, urnaoszlop itt, a mauzóleum kertben. Ez egy 40 fülkés urnafal, amiből most már 17 értékesítve van. Ezeket előre meg lehet váltani. Egyébként a sírokat csak újraváltani lehet, illetve temetés alkalmával lehet megvásárolni. Készült 20 darab kétszemélyes sírhely is, ezeket is előre meg lehet váltani. Ezek prémium sírhelyek, hiszen nagyon szűkös a temetőnek a területe.” – tájékoztatott Kisantal Ferencné, a VÜZ Nonprofit Kft. temetkezési ágazatvezetője.

A VÜZ Kft. munkatársai az idén is segítik a hozzátartozókat a sírhelyek megtalálásában. Felhívják azonban a figyelmet arra, hogy a sírhelyek érvényességével kapcsolatban a temetőben nem, csak az irodában tudnak felvilágosítást adni akár telefonon is.

Az Új Köztemetőnél már a héten is jelentősen megnőtt a forgalom, sokan érkeztek Mindenszentek előtt, hogy rendbe rakják a sírokat. Friss virágokat ültettek, ágakat vágtak le a temetőben. A VÜZ Kft. munkatársai ilyenkor kiemelten figyelnek a sírgondozás során keletkezett hulladék elszállítására. A sírkertben változás, hogy január elsejétől már hivatalosan Szent Mihály temetőnek hívják. Halottak napja környékén a megemlékezők fokozott rendőri jelenléttel, illetve forgalomkorlátozással találkozhatnak a sírkertek környékén.

„Új Köztemetőnél pénteken, azaz 29-én 14 órától másodikán reggel 8 óráig forgalomkorlátozás kerül bevezetésre. Ez azt jelenti, hogy a 71-es számú főút felől lehet majd megközelíteni a temetőt, itt a meghatározott parkolási rend alapján lehet a gépjárműveket hátrahagyni és a Hévízi út irányába lehet majd elhagyni a területet. Kollégáim kint fognak tartózkodni és a forgalmat fogják segíteni az ide látogató, kegyeletüket lerovó emberek részére. Emellett a rendőrség a fokozott rendőri jelenlét keretében szeretné felhívni az állampolgárok, ide látogató megemlékezők figyelmét, hogy az értékeikre – mind a gépjárműben, mind pedig a temetőben fokozott figyelmet fordítsanak.” – emelte ki Dákai Gergely, a Keszthelyi Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztályának vezetője.

A temetők az elmúlt években megszokottakhoz hasonlóan idén is hosszabb nyitva tartással várják a megemlékezőket. Október 21-től november 10-ig minden nap reggel 7-től este 8 óráig tartanak nyitva a sírkertek.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8548-hetfon-mindenszentek-sokan-keresik-fel-a-temetoket