Hivatalosan is átadták a forgalomnak a Rezi úti körforgalmat

2021. december 17. (péntek)

A közlekedők már több hete használhatják a Rezi úti körforgalmat, ám hivatalosan ma adták át a lakosság által nagyon várt beruházást. A munkálatok idén tavasszal kezdődtek a kereszteződésben, ahol korábban számos baleset történt. A körforgalom várhatóan biztonságossá és balesetmentessé teszi az áthaladást.

Egy évvel ezelőtt itt még egy hagyományos, “stop” táblával szabályozott kereszteződés volt. A lakosság több ízben kèrte a körforgalom építését, amely néhány hete készült el. Jelenleg a forgalomba helyezési eljárás zajlik, de a körforgalom már használható.

Ma egy, a projektet záró sajtótájékoztatót rendeztek a helyszínen. Manninger Jenő országgyűlési képviselő elmondta: az elkerülő útnak a 2000-es évek tájékán történő tervezése során nem szántak ide körforgalmat, az elkerülő út egy évtizeddel későbbi építése ennek megfelelően zajlott. Így folytatta: „Akkor még nem lehetett kérni a körforgalmat ebben az uniós beruházásban. Utána folyamatosan harcoltunk érte, hogy legyen. Köszönet mindenkinek, aki ebben részt vett – a cserszegtomaji, rezi lakosoknak is, akik jelezték igényüket. Ez nagyon fontos volt. Természetesen én is jeleztem a kormányzat felé, hogy ez a környéknek az egyik legfontosabb problémája, és így bekerült ebbe a csomagba.”

A mostani beruházás annak köszönhető, hogy a kormány a projektet abba a csomagba sorolta, amelyet a balesetveszélyes csomópontok felszámolására szántak. A nettó háromszáznegyvenmillió forintos projektet hazai forrásból finanszírozták. A körforgalomnál az Útügyi Műszaki Előírásoknak megfelelően modern közvilágítást építettek ki. Keszthely polgármestere, Nagy Bálint hangsúlyozta: a legfontosabb szempont, hogy biztonságosabb lett itt a közlekedés. „Végre tényleg mindannyiuknak egy régi vágya tudott teljesülni azáltal, hogy elkészült ez a körforgalom, és így sokkal biztonságosabbá vált ez a csomópont. Ez érinti a keszthelyi embereket, érinti a Cserszegtomajból, Reziből napi szinten azt a sok-sok ingázót, aki reggel, illetve délután, estefelé használja ezt a területet. És természetesen azt a sok sofőrt is, illetve közlekedőt, akik az elkerülő út tekintetében Keszthely elkerülésére használják ezt az útszakaszt. Úgyhogy nagyon örülünk annak, hogy ez elkészült” – tette hozzá a polgármester.

Természetesen a körforgalom bekötő útjai is megújultak a szükséges hosszban: közel hatszáz méter útburkolati szakaszt aszfaltoztak le. A kivitelezéssel a vállalkozó nyolc hónap alatt, határidőre végzett. Az építés a rendkívül nagy forgalmú 71. számú főutat is érintette, így jelentősebb forgalomkorlátozás mellett, több ütemre bontva épülhetett meg a körforgalom. Vizi Norbert, a NIF Zrt. projektiroda vezetője elmondta: „Ez a csomópont egy 15 méter belső, 21 méter külső sugarú körrel valósult meg. A projektmegvalósításhoz szükséges volt a 71-es számú főútnak is a felújítására, illetve a 70362-es útnak is szintén történt egy 238 méteres felújítása. A projekt keretében nem csak egy körforgalmi csomópont alakult ki, hanem 181 méter hosszban egy kerékpárutat is kialakítottunk, a kerékpárosoknak a biztonságos átvezetése érdekében.”

A települések közötti jelentős kerékpáros forgalomra tekintettel egészült ki a műszaki tartalom a kerékpárúttal. Ez a későbbiekben része lehet egy Keszthely – Cserszegtomaj – Rezi irányában megvalósuló kerékpárúti fejlesztésnek is.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/8691-hivatalosan-is-atadtak-a-forgalomnak-a-rezi-uti-korforgalmat