Hízik a jég – sportolásra még nem alkalmas

2016. január 20. (szerda)

Egyelőre még csak a kacsák és hattyúk csúszkálhatnak a Balaton jegén. Jelenleg három és öt centiméter közötti a jég vastagsága. Sokan várják, hogy jobban meghízzon és mehessenek korcsolyázni. Most még szigorúan tilos a jégre menni, sportolásra még közel sem alkalmas.

Még a nagy hidegben is sokan sétáltak és etették a madarakat a mólónál. Egyelőre még csak a hattyúk és kacsák csúszkálhatnak a tavon. 2012-ben lehetett utoljára korcsolyázni a Balatonon. Volt olyan év, hogy be se fagyott a tó, így a mostani látvány sokakat megörvendeztet.

Kellő jégvastagság esetén korcsolyapályát szokott kijelölni a strandot üzemeltető VÜZ Kft. A jelenlegi jégpáncélnál még nem merült fel ez a lehetőség. Addig a naponta nyitva tartó jégpályán lehet gyakorolni.

Jelenleg Keszthelynél három és öt centiméter közötti a jégvastagság. Ahhoz, hogy sportolni lehessen, legalább 10 centiméterre kell híznia. Beljebb vannak olyan területek, ahol még hullámzik a tó. Amennyiben ilyen marad az időjárás, körülbelül tíz nap kell, hogy sportolásra alkalmas legyen a jég. Szigorúan tilos még rámenni!

forrás, fotó: Keszthelyi Televízió www.tvkeszthely.hu)