Hoffer, Zetor, Dutra…

2012. július 31. (kedd)

A Georgikon Majormúzeum már évek óta megrendezi népszerű géptalálkozóját. A stabil motorok, traktorok és cséplőgépek mellett elindították a nagy ritkaságnak számító Fowler-féle gőzgépeket is. A különböző korú és gyártmányú traktorokkal idén is felvonultak a városban.

A szerencsésebbek nemcsak megcsodálhatták de ki is próbálhatták a traktorokat a VII. Majorbéli Géptalálkozón. Minden évben megszállottak és gyűjtők hozzák el, akár az ország túlsó feléből gépcsodáikat Keszthelyre. A géptalálkozó alkalmával a gyűjtők szívesen mutatják be veterán gépeiket az érdeklődőknek, de egymás közt is tapasztalatot tudnak cserélni a veterán gépekről. A találkozón felvonulást is rendeztek, melyen egy keszthelyi traktoros is részt vett.

A felvonulás közben a kazánokat is fűtötték rendesen. A Gorgikon Majormúzeum nagy ritkaságnak számító Fowler gőzgépeit minden találkozó alkalmával elindítják, a közönség legnagyobb örömére. A két gépet Kis Zsolt és Vajda Ferenc hozta pár éve működőképes állapotba. Nagy odafigyelés, kellő hozzáértés és sok olajozást követően elindultak a dugattyúk és a fogaskerekek a több mint 100 éves gőzgépekben.

Az ország legidősebb Hoffer traktorja hajtotta a meg azt a cséplőgépet, melyen bemutatták a közönségnek, milyen kemény munka is volt annak idején, amikor még nem a mai modern gépek dolgoztak a mezőgazdaságban. A cséplő banda a munka mellett a jó hangulatra is odafigyelt.

A géptalálkozó és aratóünnep megrendezésért a Magyar Mezőgazdasági Múzeum is köszönetét fejezte ki. A Georgikon Majormúzeum pedig emléklappal hálálta meg a bemutatózóknak, hogy elhozták gépeiket.

(forrás: Keszthelyi Televízió www.tvkeszthely.hu)