Horváth Tihamér: A jobbra is készülni kell

2012. augusztus 22. (szerda)

Horváth Tihamér, a KehidaTermál és a Horváth-ÉP ügyvezető tulajdonosa a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést vehette át a Parlamentben Szent István ünnepén. A munkahelyteremtésért és a vállalkozók érdekérvényesítésében kifejtett munkáért, a turizmus és az egészségipar fellendítése érdekében végzett szakmai-közösségi tevékenységéért részesült a rangos elismerésben.

– A munkahelyek teremtése, megtartása tekintetében nehezebb a helyzet, mint korábban, s hatalmas a felelősség. A talpon maradás közös érdek – mondta Horváth Tihamér. – Meglepetés volt, hatalmas meglepetésként ért, és örömet okozott. Harminc esztendő munkájáról van szó, úgy gondolom, az elismerés nem csak nekem, mint vállalkozónak, iparosnak, hanem a zalai vállalkozásoknak is szól. Manapság a talpon maradás igen nehéz feladat, de a „ritkán jön jobb” tartalmú mondás ellenére igenis készülni kell a jobbra. De mégis: a fizetésnapok előtt ugyanolyan görcsben van a gyomrom, mint harminc esztendeje. Akkor négy-öt ember bérét kellett kigazdálkodni, ma 300 körüli dolgozónak kell fizetni. Nem kis felelősség, nagyon sok múlik a saját és a velem mindig együtt dolgozó testvérem munkáján. Sajnos – mivel nincs más lehetőség – sok esetben leépítésekre is sort kell keríteni, ami nagyon fájdalmas, hiszen az ember tudja, hogy azzal családok szociális helyzete változik meg, fordul rosszabbra. Ráadásul úgy, hogy új munkahelyet találni nagyon nehéz. Ezért is fontos az államadósság csökkentése, és az, hogy a megmaradó pénzt munkahelyteremtésre fordítsa az ország.

Horváth Tihamér maga is tevékeny részese volt az államadósság csökkentése érdekében szervezett gyűjtésnek.
– Eddig mintegy 260 millió forint gyűlt össze, a pénzügyi válságnak pedig még nincs vége. Fontos, hogy az államadósság legalább 50 százalék közelébe csökkenjen, ez esetben ugyanis már nem lesz csődkockázat, s elkerülik az országot a spekulációk. Mindezért összefogva kell dolgozni.

Horváth Tihamér hangsúlyozta: a kitüntetés még több munkára, a közösséggel összefüggő gondolkodásra, példamutatásra kötelezi.

(szöveg: Zalai Hírlap, fotó: augusztus20.kormany.hu)