Hőségriadó van, legyünk körültekintőek!

2024. június 19. (szerda)

Harmadfokú hőségriadót adott ki mától hazánk teljes területére az országos tisztifőorvos. A HungaroMet előrejelzései alapján a következő napokban tartós kánikula lesz. Nagy területen emelkedhet a napi középhőmérséklet 25 Celsius-fok fölé, helyenként 39 fok is lehet a napi maximum. Sokan a vízparton hűsítik magukat, azonban fontos tudni, hogy a hőségben hogyan lehet vízbe menni. Erre a vízimentők hívták fel a figyelmet.

Június 19-én a 35 fokot is elérte a hőmérséklet Keszthelyen. A Városi Strandon sokan voltak. A déli órákban a többség próbált az árnyékba húzódni. Az ajánlásoknak megfelelően sapkát és kalapot is viseltek a pihenni vágyók. Folyamatosan kenték be magukat a strandolók napvédő krémmel, sokan tartják fontosnak a megfelelő bőrvédelmet. A kicsikre még nagyobb figyelmet fordítanak a szülők.

„A legerősebb faktoros naptejjel kentük be a kicsiket, illetve folyton kimegyünk inni, pihenni nehogy véletlenül itt napszúrást kapjunk. Úgyhogy odafigyelünk rá nagyon.” – osztotta meg Csányi-Tóth Elizabeth.

A 23 fokos Balatonban is többen mártóztak meg. A hőségben azonban még fontosabb, hogy szabályokat kell betartani, hogy elkerüljük a baleseteket. Erre a vízimentők is felhívják a figyelmet. Először is nagyon fontos, hogy le kell hűteni magunkat, mielőtt vízbe megyünk, gyermeket pedig soha ne engedjünk egyedül a vízbe.

„Mindenképpen szükséges lenne betartani ezeket a szabályokat ahhoz, hogy a biztonsága is mindenkinek a rendben és a helyén legyen. Ilyen például a felhevült testtel ne ugorjunk a vízbe, hogy csak olyan helyen menjünk a vízbe, ahol erre kiépített lehetőség van. És itt kezdődik máris a dolog, hogyha strandolni, fürödni szeretnénk, akkor hova menjünk. Én azt mondom, hogy mindenképpen menjünk egy strandra, a strandot ezért találták ki, ezért építették.” – hívta fel a figyelmet Illés Zoltán a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vízimentője.

A nagy hőség az egészséges szervezetet is megviseli, de főként az idősek, a várandósok valamint a szív- és érrendszeri betegségekkel küzdők a különösen veszélyeztettek. Ilyenkor kiemelten figyelni kell a megfelelő folyadékpótlásra, elsősorban vizet érdemes fogyasztani. A szakemberek azt ajánlják, hogy a legmelegebb órákban lehetőség szerint mindenki kerülje a megterhelő fizikai munkát. Az autóval közlekedőket is óvatosságra intik, ugyanis rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a rendkívüli meleg. Romlik a koncentrálóképesség, csökken a figyelem, a reakcióidő megnyúlik és ezek a tényezők növelik a közúti balesetek kockázatát. Szerdán nem lépett érvénybe tűzgyújtási tilalom. A katasztrófavédelem munkatársai azt kérik, csak a kijelölt tűzrakóhelyen gyújtsanak tüzet. A harmadfokú hőségriadó szombat éjfélig marad érvényben.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek