Hosszú távú célokat fogalmaz meg Keszthely klímastratégiája

2020. október 5. (hétfő)

A levegőszennyezés csökkentése, a zöldfelületek és megújuló energiaforrások hasznosítása, valamint a csapadék- és szennyvíz-elvezetés kérdésköre is szerepel Keszthely klímastratégiájában. A szeptemberi testületi ülésen elfogadott dokumentum rövid-, illetve hosszú távú célokat fogalmaz meg. A szakemberek szerint ez a stratégia kiváló alapot nyújt a jövőbeli fejlesztésekhez.

Keszthely klímastratégiája azt fogalmazza meg, hogy mely területeknek szán a jövőben kiemelt szerepet a város; ilyen például a közintézmények és lakóépületek energetikai korszerűsítése megújuló energiafelhasználással kiegészítve. Prioritást élvez a közösségi közlekedés javítása, mellyel csökkenthető lenne az üvegházhatású gázok kibocsátása. Hasonló célt szolgál a kerékpáros és gyalogosbarát fejlesztések előtérbe helyezése, vagy akár a biogáz termelő kapacitás bővítése. A dokumentumban szerepel még például a csapadék- és szennyvíz-elvezetés kérdésköre is és a zöld infrastruktúra fejlesztése. Magyarország Kormánya nem országos, hanem térségi szintű klímastratégiák kidolgozását támogatta, így tudott pályázati forrást nyerni Keszthely városa a helyi stratégia kidolgozására.

Sáringer-Kenyeres Marcell önkormányzati képviselő: „Ez egyértelműen jó lesz a városnak, hogy ez a dokumentum elkészült, ugyanis Keszthely Város Önkormányzatának és a mostani városvezetésnek a környezettudatosság nagyon fontos szerepet játszik a programjában. A környezetvédelmi, természetvédelmi kérdéseket mind szeretnék előtérbe helyezni az elkövetkezendő évekbe. Ahhoz, hogy Keszthely egy jó gyakorlat lehessen, ahhoz elengedhetetlen egy ilyen klímastratégia megléte. Szerintem sikerült minden olyan alap prioritást beletenni ebbe a dokumentumba, amivel mi majd sikerrel tudunk építkezni a jövőben.”

Sáringer-Kenyeres Marcell hangsúlyozta, a jövőben megvalósuló fejlesztésekhez egy kiváló alap lesz a klímastratégia. A környezetügyekért felelős önkormányzati képviselő is véleményezte a dokumentumot. A szakember hozzátette, augusztusban egy workshop keretében szakemberek, civilek is elmondhatták kiegészítési javaslataikat a stratégiával kapcsolatban.

„Pontosan ezért kerültek bele utána fontosabb pontok, amelyeket szeretnénk, ha prioritást élveznének a klímastratégiába, mert ha megvan ez a prioritás, akkor a jövőben sikerrel tudunk rá építkezni különböző pályázatokkal esetleg, vagy pedig különböző együttműködésekkel” – tette hozzá a környezetügyekért felelős önkormányzati képviselő.

A stratégia rövid-, illetve hosszú távú célokat fogalmaz meg, egészen 2050-ig. Az alapdokumentumban ezek mellett helyzetértékelést, elemzéseket fogalmaztak meg a készítők. E mellett a turizmus helyi kérdésével, a klímaváltozás térségre gyakorolt hatásaival is foglalkozik Keszthely klímastratégiája.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7457-hosszu-tavu-celokat-fogalmaz-meg-keszthely-klimastrategiaja