Hová menjünk, ha baj van?

2019. augusztus 3. (szombat)

Egészségügyi probléma esetén tanácsos minél előbb orvoshoz fordulni. A klasszikus munkaidőben a háziorvos, súlyosabb esetben a 112-es segélyhívó áll rendelkezésre. Utóbbi munkaidőn túl is hívható – ám mi a teendő, ha ebben az időszakban enyhébb panaszunk van? Keszthelyen az Alapellátási Intézet, valamint a kórház fogadja a betegeket. Ám nem mindegy, hová megyünk. Stábunk ennek járt utána.
A betegeket ellátó Alapellátási Intézet munkaidőn túl zárva van, az ajtó melletti csengővel lehet jelezni a személyzetnek. Az ügyelet a 06-92-321-000-ás számon érhető el, ha a panasz nem indokolja a mentő hívását, de a beteg a mozgásában korlátozott. A nem munkaidőben érkező keszthelyi és öt környékbeli község lakosságát, valamint az ezeken a településeken nyaralókat itt látják el. Keszte Gábor intézményvezetőtől megtudtuk: az ügyeleten körülbelül harmincöt fő, ebből tizenöt háziorvos dolgozik. Nyári időszakban az esetek száma meghaladja a havi négyszázat. „Keszthely Városi ügyelethez tartozik még öt környékbeli település: Vörs, Hollád, Tikos, Balatonszentgyörgy, Balatonberény. Érdekesség, hogy nagyon sok esetben jönnek hozzánk más környékbeli településekről: Gyenesről, Vonyarcról, Cserszegtomajról. Ők alapvetően a városkörnyéki ügyeleti ellátáshoz tartoznak, aminek a központja a kórháznál van” – tette hozzá az intézményvezető.

A Keszthelyi Kórházban is működik vidéki ügyelet: itt is csengő segít a bejutásban. A kórháznál összesen huszonöt település lakosságát látják el, hasonló feltételek szerint. A tapasztalatok alapján többen is egyenesen a sürgősségi osztályra mennek. Ilyen esetben itt kap kezelést a beteg, vagy a megfelelő helyre küldik.

„A dolgozói létszám az osztályon folyamatosan, műszakszerűen működik” – ezt Kató Csaba osztályvezető főorvos mondja. Hozzátette: a személyzet elsőként a diagnózist állítja fel, ezt követően vagy ambuláns ellátást kap a beteg, vagy a huszonnégy órás megfigyelés mellett döntenek. Ha szükséges, megfelelő osztályra vagy más intézménybe irányítják. „A sürgősségi osztály az a tényleges sürgősségi betegellátásra szolgál. ennek egy osztályozási rendszere van hogy kik tartoznak ide. Alapvetően az akut életveszélyben, potenciális életveszélyben, illetve ellátás hiányában, maradandó egészségkárosodás következményét elszenvedő betegek tartoznak ide” – mondta el továbbá a főorvos.

A betegnek tudnia kell, hogy a lakóhelye alapján melyik ügyeletet keresse fel és a panasz súlyosságát is fel kell tudnia mérni. A gyermekeket szükség esetén minden esetben gyermekgyógyász szakorvos látja el, illetve a szülészeti ellátás az osztályokon történik.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/6282-hova-menjunk-ha-baj-van?fbclid=IwAR3-l_rVjX2vptWyYZWvgvksbugYFX2jzAW1evKjvEUE002eRuDK1IWhiWA