Megkezdődött a vetőburgonya betakarítása a keszthelyi földeken

2021. szeptember 13. (hétfő)

Megkezdődött a vetőburgonya betakarítása a keszthelyi földeken. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Burgonyakutató Állomásán 18 hektárról kell betárolni a gumókat. Kiváló minőségű, de a szárazság miatt kevesebb vetőburgonyát takaríthatnak be idén. A hazai étkezési burgonya felét állítják elő hazai vetőgumókból, a többi import. Keszthely jelentős bázisa a szaporítóanyag előállításnak, a magyar piac negyedét fedi le a Georgikon.

orzik a föld a burgonyabetakarító gép körül. Nagy a szárazság a Georgikon földjein. Júliusban még gyönyörűek voltak a táblák, aztán olyan aszály következett, amely azokat is meglepte, akik negyven éve a szakmában dolgoznak. Június elejétől augusztus második feléig érdemi csapadékot nem kaptak ezek a vetőburgonya-szaporító táblák. A szárazság a minőségre nem volt hatással, a mennyiségre viszont igen.

Polgár Zsolt, a MATE Burgonyakutató Állomás vezetője: „Kiváló vetőgumó minőséget fogunk tudni így is betakarítani és egy kiváló méreteloszlású termést. Azonban az étkezési burgonya hányad, tehát az a rész, ami túlnő a vetőburgonya méreten, ami adott esetben 20 százalékot minden évben el szokott érni. Idén ez jó, ha csak néhány százalék lesz. Ez majd azért hiányzik az intézet árbevételéből, ami nem befolyásolja az előállított vetőburgonyának a minőségét, csak a nyereségességét az itteni burgonyatermesztésnek perpillanat.”

Idén 18 hektáron ültettek vetőburgonyának valót a Georgikonon. A termésátlag 200 mázsa körül szokott lenni hektáronként, most csak szerencsés esetben érik el a 170-et. A legnépszerűbb fajta a Balatoni rózsa, ennek a vetőgumóját 13 hektáron takaríthatják be. Tavasszal van a fő értékesítési szezon, a gazdák ilyenkor még csak terveznek, vásárolni később, a piaci viszonyok ismeretében fognak.

A betakarított vetőburgonyát az osztályozás után betárolják és fokozatosan lehűtik, hogy a tavaszi èrtèkesítèsig ne legyen termésveszteség.A Burgonyakutató Állomásnál szeptemberre elkészül az új, dupla kapacitású tároló is. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem szándéka, hogy fejlessze a keszthelyi burgonyakutatást.

„Több mint 12 éve itt áll – ahol most is vagyok – kihasználatlanul az az öntözési kapacitás, ami a hévízi elfolyó csatornából venné ki az öntözővizet, de ebbe a csatornába is – nem tudjuk hogyan – de belekerült az a karanténbaktérium, ami ellehetetleníti, hogy a jövőben is azt a vizet öntözésre használjuk. Nekünk a meglévő alapcsövezéseket, hidránsokat át kell alakítani artézi vizes, fúrt kutas rendszerre” – tette hozzá a Burgonyakutató Állomás vezetője.

Erre fejlesztési elképzelései, tervei már megvannak a MATE Burgonyakutató Állomásnak. A forrásokat várják. Ha sikerül öntözéses művelést végezni, akkor minőségben és mennyiségben is jelentősen növelni tudják a kapacitásokat. A szakemberek cèlja, hogy már jövőre 18-ról 32 hektárra növeljék a vetőburgonya-szaporító táblákat. A döntéshozók szándéka, hogy a burgonyából, mint alapvető élelmiszerből hazánk önellátó legyen. Ehhez fontos a keszthelyi burgonyakutató állomás fejlesztése. Jelenleg itt állítják elő a hazai vetőgumómennyiség negyedét.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8400-megkezdodott-a-vetoburgonya-betakaritasa-a-keszthelyi-foldeken