Útban hazafelé

2021. szeptember 16. (csütörtök)

-könyvbemutató konf.: Nem csak könyvbemutatón vehetett részt a keszthelyi olvasó közönség a Balaton Színházban, hanem egy megható találkozásnak is tanúja lehetett, amikor Balog Petres Judith legújabb írásait hozta el Keszthelyre. Az Útban hazafelé című könyvének második része a keszthelyi író-olvasó találkozó napján készült el. Az olvasmányos életrajzi kötet mind témájában, mind szerkesztésében rendhagyó.

Cséby Géza irodalomtörténész ajánlotta az olvasóközönség figyelmébe Balogh Petres Judith legújabb, 12. könyvét. A pedagógus írót a családtörténet megírására menye biztatta. A könyv angol nyelven már 2019-ben megjelent Amerikában. Magyar nyelvre fordítását is maga végezte a szerző, azt követően, hogy több mint öt évtized külföldi élet után visszatért hazájába. Az Útban hazafelé című kötetben az írónő saját szemszögéből vetíti ki az eseményeket. Találkozik a valóság és a családi történet.

„/Tételesen leírja azokat a történéseket, amik velük történtek. Édesanyjával, testvérével és vele. S ez nem csak számunkra érdekes olvasmány. Egy korrajz is. Egy korrajz, amelyik rávilágít arra az akkor itt élt embereknek min kellett keresztül menniük, milyenek voltak a hétköznapjaik. Mik történtek a hétköznapokban,s hogyan lehetett ezeket –főleg a háborúban és a háború utáni éveket- átélni.”- mondta el Cséby Géza.

Az izgalmas olvasmányban Balogh Petres Judith érthetően fogalmazva írja le mindazokat a gondolatokat, amiket át szeretne adni olvasóinak. A 11 évesen kezdődő kálváriája után egészen magyarországi visszatéréséig. A hévízi születésű írónő könyvbemutatóján elmondta: úgy írta meg regényét, hogy nem szeretett volna centrális témaként szerepelni benne. Véleménye szerint olyan történetek kerültek az olvasók elé, amiket mindenki megélhet, csak másképp. Balogh Petres Judit beszélt arról is, hogy szereti a hazáját, de nem nacionalista, csak egyszerűen patrióta. 50 év távollét után gyakran szenved a kettősségtől. Él a tradicionális elvek szerint és tiszteli mindenki nézeteit. Mint mindenki életében, az övében is sok bánat és sok öröm vegyül.

„Születésem után szerepeltem egy kirakatban a Festetics gróffal egyszerre. Ő akkor született én meg két évvel előtte. S valahogy egy kirakatba kerültek a képeink. Úgyhogy ez volt a társadalmi létrának a teteje az életemben.”- mondta a szerző.

A keszthelyi könyvbemutatón meglepetések fogadták az írónőt. Aznap kerülhetett az olvasók elé kötetének 2. része és találkozott egy 80 év után a barátnőjével, akit nyolc évesen veszített el.

https://tvkeszthely.hu/hirek/8419-utban-hazafele