Bartók Bélára emlékezik Keszthely is

2021. szeptember 29. (szerda)

Bartók Béla születésének 140. évfordulója kapcsán emlékeznek a zeneszerzőre Keszthelyen is. Az októbertől jövő év tavaszáig tartó programsorozathoz csatlakoztak az óvodásoktól kezdve az egyetemistákon át a civil szervezetekig. Az eseményekről vasárnap, Bartók halálának évfordulóján számoltak be.

Bartók Béla 1881. március 25-én született Nagyszentmiklóson. Ő volt a 20. század egyik legjelentősebb zeneszerzője. Művészetéről úgy tartják, nem csak a magyar, hanem az egyetemes kultúra szempontjából is korszakalkotó jelentőségű. Művei a mai napig számos helyen felcsendülnek.

Bartók gyűjtötte népdalok szólnak a Vajda János Gimnázium toronyórájából minden nap délben és 18 órakor. A keszthelyi Bartók-emlékév főszervezője, Hintalan László János elmondta, a zeneszerző gondolatai még ma is aktuálisak.

„Bartók Béla az egyik legmagyarabb magyar. Meg is mondta, vallotta, hogy a magyarság érdekét szolgálta népdalgyűjtése, a művészi zongora és a zeneszerzői munkássága, hitvallása az utolsó pillanatig. Ezt tudjuk bizonyítani. Tehát ez nemzeterősítő.”

Sáringer-Kenyeres Marcell elmondta, Bartók nagyságát az is mutatja, hogy Leslie Mandoki legutolsó duplalemezes anyagának második lemezét Bartóknak szentelte. A zeneszerző emlékévéhez a városban működő intézmények és civilek is csatlakoztak.

„Egy nagyon komoly összefogás valósult most meg. És én erre biztatok mindenkit, hogy menjen el minél több ilyen rendezvényre most az elkövetkezendő hónapokban, mert annál egészebb képet kaphatunk Bartók Béla életéről.”

Október 12-én gyermekműsorral és előadással várják az érdeklődőket a Művelődési Központba. Október 14-én a könyvtár, 25-én pedig az egyetem szervez programot. Jövő márciusban átadják a felújított domborművet a Helikon parkban, valamint koncertet adnak a zeneiskola tanulói.

https://tvkeszthely.hu/hirek/8454-bartok-belara-emlekezik-keszthely-is