Sokan keresték fel a temetőket a hétvégén

2021. november 3. (szerda)

A Szent Mikós és az Új Köztemetőt is sokan keresték fel a hétvégén. Nem csak Keszthelyről, hanem távolabbi településekről is érkeztek megemlékezők, akik virágokat, koszorúkat helyeztek el a sírokon. A temetők az idén is hosszabbított nyitva tartással várják a hozzátartozókat egészen november 10.ig. A rendőrség munkatársai pedig balesetmegelőzésre és a vagyonvédelemre fordítottak figyelmet a sírkertek környékén.

Megteltek a temetők a hétvégén. A keszthelyi Új Köztemetőbe folyamatosan érkeztek a megemlékezők vasárnap kora délután. A sírok többségénél családok közösen gyújtottak gyertyát és helyeztek el virágokat, koszorúkat. Más hantokra már szombaton felkerültek a mécsesek. Mindenszentek az elhunytakra való emlékezésről szól.

„Megemlékezni és visszagondolni rájuk. 10 éve már elmentek ők, akik itt vannak, úgyhogy jó visszagondolni a régi időkre, de sajnálattal vagyunk irántuk, mert fiatalon elmentek.” – mondta Belovári Nándorné.

A halottak napi gyertyagyújtás minden történelmi egyházban egyformán szokás. Ilyenkor a családok felkeresik a közelebbi és távolabbi temetőket, hogy leróják tiszteletüket elhunyt rokonaik, barátaik előtt.

„Én a férjemhez jöttem. Én rendszeresen kijárok egyébként, de ezekben a napokban sűrűbben jövök, ebben a három napban is többször kint leszek. nekem nagyon sokat jelent az emlékezés.” – tette hozzá Vasas Józsefné.

A VÜZ Kft. az idén is gondot fordított a temetők rendbe tételére, a keletkezett hulladék sűrűbb elszállítására. A hozzátartozók pedig a sírokat gondozták, levelet gereblyéztek, virágokat ültettek, ugyanakkor lélekben is készültek ezekre a napokra.

„Lelkiekben is készülünk imádsággal és itt a sírnál is ugyanúgy imádsággal és mély fájdalommal elgondolkozunk.” – emelte ki Salamon Győzőné.

Az Új Köztemetőnél idén is forgalomkorlátozásra számíthattak a megemlékezők. A sírkertet csak a 71-es főút felől lehetett megközelíteni és a Hévízi út irányába lehetett elhagyni azt. A Keszthelyi Rendőrkapitányság munkatársai jelen voltak a temetőnél és a forgalom mellett a vagyonvédelemre is figyelmet fordítottak.

A Szent Miklós temetőt is nagyon sokan keresték fel a hétvégén. November elsején is érkeztek megemlékezők a sírkertbe. A több mint 800 éves temetkezési helyen nyugszanak a Festetics család tagjai is. A mauzóleumot ilyenkor kinyitják a látogatók előtt, sokan helyeznek el mécseseket a bejáratnál. A hősi halottak előtt is tisztelegnek, emlékhelyükön mécseseket, virágokat helyeznek el a keszthelyiek. Mindenszentek alkalmából sokan távolabbi településekről is érkeznek, ők ilyenkor nemcsak elhunyt családtagjaikra emlékeznek, hanem temetkezéssel kapcsolatos ügyeket is intéznének.

„Elsősorban az új sírhelyeknek a vásárlási szándékával kapcsolatban, valamint a régi sírhelyeknek az újraváltásával kapcsolatban. Mindkettőről a Szalasztó utcai irodánkban, a Szalasztó utca 3-as szám alatt kapnak információt. És minden egyéb más napi gondok tehát bármi, ami egészében előfordul.” – tájékoztatott Tiszolczi Béla, a Szent Miklós temető csoportvezetője.

A keszthelyi temetők egészen november 10-ig hosszabbított nyitva tartással, reggel 7-től este 8 óráig várják a megemlékezőket. Fontos tudni, hogy mozgáskorlátozottak autóval is behajthatnak a sírkertekbe. A Szent Miklós temetőben este 8 óra után is ügyeletet tartanak, ilyenkor csak gyalogosan, a kiskapun keresztül lehet felkeresni a sírokat.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8560-sokan-kerestek-fel-a-temetoket-a-hetvegen