Humor a pedagógiában

2017. október 19. (csütörtök)

Kell-e, lehet-e nevetni, mosolyogva tanulni az óvodákban és az iskolákban? Erre a kérdésre keresték a választ keszthelyi és térségi óvodapedagógusok a Balatoni Múzeumban megrendezett szakmai napon. A témáról Dr. Varga László, a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karának dékánja tartott előadást, amely nagy érdeklődésre tartott számot.
Mosolyogva játszanak a gyerekek az egyik keszthelyi óvodában. A város intézményeiben számos alkalommal szerveznek programokat a gyerekeknek, ahol meghívott vendégek szórakoztatják a kicsiket. Emellett a Balatoni Múzeum foglalkozásai is nagyon keresettek, ahol szintén játékos formában szerezhetnek ismereteket az apróságok.

Az intézményben már hagyomány, hogy a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretein belül megszervezik az Óvodapedagógusok Napját is. Idén Dr. Varga László, a soproni Benedek Elek Pedagógiai Kar dékánja tartott előadást Nevetés és/vagy nevelés címmel.

„Sokan úgy nyilatkoznak, még a szakmán belül is, hogy az intézményekben, az óvodában, az iskolában nem kell cirkusz, nem kell röhögés, mert az a komoly munkával nem fér össze. Én úgy gondolom, és a kutatások is azt bizonyítják, hogy igenis az öröm,a boldogság, a jóllét, a jó érzés, az óvoda és az iskola kellemes, bátorító pszichés klímája az nagyon fontos. A humor, a vidámság azt gondolom, hogy fűszere kell, hogy legyen a pedagógiai munkának.” – mondta dékán.

Az egyetemi docens kifejtette, a pedagógusok rendkívül fontos munkát végeznek az óvodában, hiszen ez az az időszak, amikor a gyerekek rendkívül fogékonyak. Felhívta a figyelmet arra is, az oktatási intézmények néhány évtizede még kaszárnyákhoz hasonlítottak, ez sokat változott. A Balatoni Múzeum vezetősége is rendkívül fontosnak tartja ezeket az előadásokat.

„A Balatoni Múzeumban a múzeumpedagógia egy kiemelt fontosságú témakör. Ezen belül nagyon fontosnak tartjuk, hogy az óvodásokat, az óvodás korosztályt megszólítsuk, hiszen ők azok, akikben nagyon jól lehet még formázni az ismeretanyagot, nagyon mélyre gyökerező tudásanyagot lehet bennük elültetni.” – emelte ki Németh Péter múzeumpedagógus, a Balatoni Múzeum igazgatóhelyettese.

A népmesék, dalok és mondókák is nagyon sokat tesznek azért, hogy a gyerekek jól érezzék magukat az óvodában, iskolában. A keszthelyi oktatási intézmények felismerték ezek fontosságát, éppen ezért számos alkalommal viszik a gyerekeket a gyermekkönyvtárba is, ahol rengeteg érdekes könyvvel és sok ismerettel gazdagodhatnak.

Regman Karola – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/8291/humor-a-pedagogiaban/