Humor a versben – a vers humora

2021. április 13. (kedd)

Vidám verscsokorral ünnepelte a költészet napját a Keszthelyi Televízió és a Goldmark Károly Művelődési Központ. Csányi Zoltán összeállításában humoros és a magyar nyelv gazdagságát bemutató strófák hangzottak el a vasárnapi műsorban. A művelődési központ munkatársai ablaktárlattal is készültek a jeles napra. A több mint 100 József Attila vers most is megtekinthető a belvárosban, a tévéműsor pedig visszanézhető a világhálón.

Anyanyelvünk gazdagságát szemléltette Gyimóthy Gábor, Nyelvlecke című írásával Csányi Zoltán. A magyar nyelv szépsége mellett költészetünk humoros darabjait válogatta össze költészetnapi verscsokrába a keszthelyi pedagógus. Romhányi József, Karinthy Frigyes és Weöres Sándor is helyet kapott a televíziós műsorban.

„Az hogy a magyar nyelv ragoz, ragokat használ, igekötőket, ami akár önálló mondatként is működik, ez egy csoda, az a nyelvnek a csodája. Az hogy vidám verseket választottam, azt pedig azért, a pandémia helyzetnek a lazulása, vagy inkább a reményébe többet jelent az, hogy picit nézzünk a vidámság felé, picit nézzünk az egyéni tragédiákon, meg a sok-sok bezártságon túl arra, ami előttünk van. Azt pedig csak vidáman lehet megélni” – nyilatkozta Csányi Zoltán.

Az előadásban kiemelt figyelmet kapott Romhányi József. Csányi Zoltán szerint csoda, ahogy a szavakkal bánt a rímhányó névvel is illetett költő.

Az értékeket közvetíteni kell – vallja Csányi Zoltán. A járvány miatt erre most csak a televízió képernyője előtt volt lehetőség. Az előadó és a Goldmark Károly Művelődési Központ vezetése szerette volna élőben, személyesen bemutatni a közönségnek a verscsokrot, de a vírus miatt ezt nem tehették meg.

Osvlad Bálint, a Goldmark Károly Művelődési Központ mb. igazgatója: „Érezzük, hogy ezek a dolgok hiánypótlóak, hiszen azért az embereknek a kultúrához való hozzáférése nagyon beszűkült az elmúlt bő egy évben. Viszont azt is le kell szögezni és tudnunk kell, hogy nem mindenkit tudunk így, ezeken a platformokon, ezeken a csatornákon elérni. Úgy gondolom, hogy már nagyon jól jönne, ha adott esetben megtartva ezeket az elérési módokat, de ténylegesen közönséget fogadhatnánk a Balaton Színházban. Az idősebb korosztály nem minden esetben használja a social mediát, vagy nem biztos, hogy mindenkihez eljut a Keszthelyi TV műsora. Úgyhogy jó lenne már, ha tényleg vendégeket fogadhatnánk a ház falai között.”

A tévéműsor mellett ablaktárlattal is készült a magyar költészet napjára a művelődési központ. Több mint 100 József Attila verssel dekorálták ki a várost. A színház hirdetőfelületei mellett több keszthelyi üzlet és vendéglátóegység kirakatába is helyeztek el strófákat.

„Hogy még egy kicsit inspiráljuk az embereket, ehhez kapcsolódóan majd lesz egy facebookos nyereményjátékunk is. Mindenki keresse meg a neki legjobban tetsző verset és arra inspiráljuk őket, hogy ezt fotózzák le, küldjék el és majd több értékes ajándékot fogunk kisorsolni a beküldők között” – tette hozzá Osvald Bálint.

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünneplik. A szervezők és az irodalomkedvelő közönség is bízik abban, hogy jövőre már a megszokott módon, közösségi rendezvényekkel is ünnepelhetik a jeles napot.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7962-humor-a-versben-a-vers-humora