Húsvéthétfő is bővelkedett programokban

2022. április 19. (kedd)

A néphagyomány szerint Jézus feltámadása után a vidámságé, a szórakozásé és persze a locsolásé a főszerep. Az ötvenéves Majormúzeumba családokat vártak, a legények pedig gondoskodtak arról, hogy a lányok el ne hervadjanak.

Vödörrel locsolták a néptáncos lányokat Gyenesdiáson. A frissítő vizet természetesen locsolóvers előzte meg.

„Természetesen piros tojást kell adnunk a fiúknak. Ezeket tegnap este csináltuk” – mondta Dongó Zsófia.

A táncosok az elmúlt években a házaknál locsoltak. A tavaly elkészült Miska pince adta az ötletet, hogy itt autentikus helyszíne lehet ennek a szép hagyománynak.

„Megköszönjük ezzel a locsolással, hogy egész évben velünk táncoltak a tánccsoportunk tagjai, illetve fiatalodjanak meg ők is a tavasszal és virágozzanak ki szépen azt lehet mondani erre” – nyilatkozta televíziónknak a szervező Dongó Árpád.

A húsvéti locsolás termékenységvarázsló rítus. Eredetének egyházi magyarázata részint a keresztelésre utal. A szokás arra a legendára is visszavezethető, amely szerint locsolással akarták elhallgattatni a Jézus feltámadását hirdető jeruzsálemi asszonyokat.

Kordélyba pattanhattak és állatokat is simogathattak a gyerekek a Majormúzeumban. Népszerű volt a malomjátszó csúszdája és családi kincskeresőt is hirdettek.

„Nagyon gyerekbarát. – Igen, igen, azt látjuk, hogy mindenki nagyon élvezi, mind az állatokat, mind a környezetet” – vélekedett a Körmendről érkező Mátyás József és felesége.

Frissen sütötték a kalácsot, a kakaót pedig házi tejből készítették. A húsvéti piknikkel nyitották meg az ötven éves múzeum évadát.

Horváth Zoltán, a kiállítóhely vezetője: „Helye van az olyan rendezvényeknek, amelyek ősink kultúrájából ezeket a nagyon szép és nemes dolgokat, hagyományokat, ünnepeket tovább viszik.”

A jubileum jegyében nagyszabású rendezvényekkel és új kiállítással is készül a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV