Húsvétra hangolódás a keszthelyi evangélikus felekezetben

2024. március 27. (szerda)
KesztHelyi identitás

Húsvéti családi napot rendezett a Keszthelyi Evangélikus Egyházközség. Nem először: általában minden évben meghirdetik a programot. Az ünnephez kapcsolódó kézműves termékeket készítettek és közben a húsvétról beszélgettek – énekléssel, imádsággal tarkítva az együttlétet.

A közös családi programot dalokkal, énekléssel színesítették. Közben a gyerekek Jézus barlangját jelképező húsvéti sírkerteket készítettek. A munkafolyamatot felnőtt mutatta meg nekik, ezután önállóan készítették el az alkotásokat. Márton Flórián a testvérével dolgozott: „Először fogtunk egy mécsest, kimentünk és földet töltöttünk bele. Beleraktunk egy ilyen kisebb mécsest, azt belenyomkodtuk, rá még egy kis föld. Aztán ilyen jó sok moha volt, azt ráraktuk” – mondta el a munkafolyamatról.

Húsvét az egyház legnagyobb ünnepe, Jézus Krisztus feltámadása a halálból. A sírkertek, amelyek Jézus üres sírját ábrázolják, jelképezhetik ezt a fontos eseményt. “Többnyire természetes anyagokat, azaz kavicsot, földet, mohát használunk” – mondta el Flórián testvére, Márton Réka. Így folytatta: „10-20 percbe telt. Nekem egyszerű volt elkészíteni, de nem mindenkinek. El kellett vágni hozzá a botokat, abból kereszteket készítettünk, és ugye használtunk föl hozzá még cserepeket is, kisebb és nagyobb méretben is.”

A gyerekek kavicsokat is festettek a családi napon, illetve húsvéti koszorúkat is készítettek. A virágok, zöld növények és egyéb élő elemek a termékenységet, az életet és a megújulást szimbolizálják. Ezek a jelképek együttesen segítenek abban, hogy megértsük húsvét ünnepének fontosságát és üzenetét; valamint közel hozzák a megújulás, az élet és az öröm témáit. Honthegyi Zsolt lelkész így fogalmazott: „Mi itt a húsvét egyházi oldalát fogjuk meg. A feltámadást, illetve a nagypénteki keresztre feszítéstől a feltámadásig tartó egységet és időszakot beszéljük át, hiszen a húsvét önmagában arról szól, hogy az Isten szeretete milyen módon jelenik meg az ember életében. Krisztus önmagát adja az emberért a kereszten, és harmadnapon feltámad, legyőzve a halált, hogy az embernek reménye legyen az életre és az örök életre.”

Ezek a húsvéti sírkertek részei lehetnek az ünnepi dekorációnak otthonokban, iskolákban vagy közösségi eseményeken is. Az elkészült alkotásokat a készítőik hazavihették – egyet pedig a templom oltárára készítettek el.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió

Képek