Húsz éves a Babamúzeum

2019. május 10. (péntek)

Fennállásának 20. évfordulóját ünnepli Keszthelyen a Népviseletes Babamúzeum. A nagy népszerűségnek örvendő múzeum részei nem csak azt mutatják be, hogy milyen ruhákat viseltek tájegységenként az emberek, hanem azt is,hogy milyen házakban éltek.
Keszthely szívében áll Túri Török Tibor első keszthelyi múzeuma,a Népviseletes Babamúzeum, ahol a Kárpát-medence öltözeteit viselik a kiállított babák bemutatva milyen széles a magyar népviselet. Talán a legszínesebb a világon. A bemutatóhely 2009-ben nyitotta meg kapuit,egy kézdivásárhelyi babamúzeum adta ötlet alapján.

„Gondoltam egyet hozzáfogtam a keszthelyihez,ez körülbelül 600 babát, 600 népviseletet mutat be ,nagy Magyarország népviseleteit,s hát ezen keresztül is szeretném tudatosítani,hogy ez az ország nem ekkora volt, hanem léteznek székelyek, vannak Felvidéken, élnek magyar népcsoportok,úgy Kárpátalján, Délvidéken.”-mondta Túri Török Tibor.

A múzeumban található babák, tárgyak nem csupán tájanként , szakmánként mutatják be a női és férfi népviseletet,hanem azt is megismerheti a látogató,hogy életkoronként hogyan változtak a viseletek milyen kiegészítők díszítették a magyar lányok,asszonyok és férfiak ruháit, az egykori vidéki élet divatját. A múzeum emeleti része korhű ábrázolással mutatja meg a népi építészetet, tanyák,falvak házait, de a balatoni hajózás történetébe is bepillantást enged egy-egy darab. A Babamúzeum Keszthelyen nem csupán a korok kalandozása,hanem nagy értékközvetítő is.

„Keszthelyen kiemelkedő múzeumok,kiállítóterek találhatók amelyek a városunkat magas kulturális rangra emelik,ennek következtében és ennek köszönhetően kapta meg Keszthely 2005-ben a Kultúra Magyar Városa megtisztelő címet. Ezek egyik jeles képviselője a Népviseletes Babamúzeum,nem véletlen történt az,hogy 2008-ban Keszthely Város Önkormányzata a Babamúzeumnak ítélte oda a Pro Cultura Keszthely kitüntető címet.”- adott tájékoztatást Csótár András, az Oktatási, Kulturális és Ifjúsági Bizottság elnöke.

A tulajdonos célja megvalósult ,a babacsodákkal megismertetni népi kultúránk egy szeletét. a mindennapi és ünnepi viseleteket. Az egykori magtár épületében kialakított Babamúzeum 20 éve várja a látogatókat.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/6014-husz-eves-a-babamuzeum?fbclid=IwAR2RLe-1eobxoOd03Z1RhMAKviOtSgBqLKkdogXWfExED0iYdSJuZeaL4J4