Idén befejeződnek a munkálatok a kastélyban

2015. október 21. (szerda)

Több hónapja tartó nagyszabású fejlesztés zajlik a Helikon Kastélymúzeumban. A beruházás fő célja a keszthelyi Festetics-kastély vonzerejének továbbfejlesztése, a „Festetics-örökség” hatékonyabb kiaknázása és korszerű fejlesztések, szolgáltatások létrehozása.

Több mint 2 milliárd forintból valósul meg a Helikon Kastélymúzeum felújítása, melynek része a Pálmaház is. A kastély parkjában nem csupán kertépítészeti munkák zajlottak. Új látnivalóként jövőre már a lepkeház és növényház is része lesz a látogatási útvonalnak. A dús, trópusi dzsungel több szinten, fapallós ösvényen és galériahídon lesz megközelíthető. Az épület fűtését korszerű energetikai megoldások biztosítják.

A munkálatok három fő helyszínen zajlanak. A kastély főépületében megújul a főbejárat és környéke, az emeleti kiállítás, a pincében található bormúzeum területe, az irodaszárny, a gazdasági bejárat és a hűtőgépház, valamint az ideiglenes kiállítótér, összesen több mint 1500 négyzetméteren.A projekt egyik legjelentősebb eleme mintegy 1,1 milliárd forintos építési költséggel az egykori Amazon szálló turisztikai hasznosítása, a leromlott műemlék megmentése. A felújított épületben „Főúri utazások kiállítás és Veteránautó Látogatóközpont” címmel új állandó kiállítás kap majd helyet.

Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: „Mindent be fogunk fejezni az idei évben. December 31-ig van határideje a kivitelezőnek. Addigra el fog készülni az Amazon és a pálmaház is, csak a berendezési tárgyak elhelyezése fog átcsúszni januárra.”

A fejlesztések során kialakuló komplex turisztikai attrakció célja, hogy a jövőben növelje a kastély látogatottságát és 21. századi turisztikai élményt nyújtson a vendégeknek. Pálinkás Róbert úgy véli, a projekt közvetve hozzájárulhat a Keszthelyen és környékén eltölthető tartózkodási idő emeléséhez, így adva további lendületet a térség turizmusának és gazdaságának. A múzeum összes kiállítása látogatható továbbra is a felújítási munkák teljes ideje alatt. Pálinkás Róbert úgy nyilatkozott, hogy a munkálatok 2015 év végéig befejeződnek.

(forrás, fotó: Keszthelyi Televízió www.tvkeszthely.hu)