Idén is hét hosszú hétvége lesz

2024. január 16. (kedd)

2023-hoz hasonlóan idén is hét hosszú hétvége lesz. Ebben az évben egyik ünnepnap sem esik hétvégére. A pihenőnapokat három szombatra áthelyezett munkanap kell ledolgozni. Az idegenforgalomban külön jelentősége van hosszú hétvégéknek. A kiemelt időszakoknak nagyon magas a foglaltsága.

A március 15-i, a húsvéti és a pünkösdi hosszú hétvégére is külön ajánlatokkal várja a vendégeket az egyik keszthelyi hotel. Azt tapasztalják, hogy elsősorban belföldi, nagycsaládos turisták érdeklődnek.

„Külön ajánlatokkal is készülünk, illetve külön programokkal is. Alapból fontos számunkra, hogy a szállodából pozitív élményekkel menjenek el a vendégeink. Kiemelt időszakokban és hosszú hétvégéken ez hatványozottan igaz. Sok-sok gyerekprogrammal készülünk ilyenkor és a felnőtteknek is tartogatunk különlegességeket” – nyilatkozta Bihari Dávid, a Sirius Hotel igazgatója.

Idén karácsonykor hatnapos hosszú hétvége lesz, mivel december 25. és 26. szerdára, illetve csütörtökre esik. A szállodáknak különösen magas ilyenkor a foglaltsága. Hévíz is a legkedveltebb úti célok egyike.

„Az utóbbi időben divatossá vált karácsonykor szállodákat megkeresni, hiszen leveszik a gondot az ott tartózkodóknak a készülődésről és így ezt az időt a szeretteikkel való időtöltésre tudják fordítani” – mondta televíziónknak Vlasits Gergely, a Hunguest Helios igazgatója.

A hazai szálláshelyeknek fontosak a hosszú hétvégék. Magas foglaltsággal üzemelnek ilyenkor a szállodák, apartmanok és más egységek. A koronavírus óta megváltoztak az utazási szokások, jellemzően az utolsó pillanatban foglalnak csak a vendégek. A hosszú hétvégék közönsége viszont tudatos, időben, akár hónapokkal előre lekötik szálláshelyüket.  Az egyházi ünnepek, a húsvét, a pünkösd és a karácsony külföldön is ünnep. Így ekkor nemcsak hazai vendégek érkeznek hazánkba. Korábban a németajkú turisták voltak a jellemzőek.

„Nyilván a hosszú hétvégék pozitívan befolyásolják főleg a főszezonon kívüli időszakot. Egy nyári időszak a Balaton partján, az mindenképpen a főszezon és az elő- utószezonban ezek a hosszabb hétvégék „segíteni tudnak”. Sőt, nem csak hogy segíteni, hanem árbevétel szempontjából még akár magasabb árakat is lehet produkálni ebben az időszakban, mint egyébként. Egy új fogalom is elterjedt most már, a főszezonon kívül van a kiemelt szezon, ami általában ezeket a hétvégéket értjük, amik több napból állnak össze” – fogalmazott Tar László, a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Mivel egyetlen ünnepnap sem esik hétvégére, hét hosszú hétvégé lesz 2024-ben. A húsvét mellett augusztus 20-a is négynapos ünnep lesz. Március 15-e és november 1. is péntekre esik. Október 23. szerdán lesz, így az nem eredményez hosszú hétvégét. A pihenőnapokat három szombatra áthelyezett munkanap kell ledolgozni: augusztus 3-án, december 7-én, és december 14-én.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek