Idén is jól szerepeltek a keszthelyi strandok

2013. június 19. (szerda)

Huszonkilenc strand képviselője vette át a legösszkomfortosabbakat megillető kékhullám zászlót csütörtökön Balatonszemesen. Közülük hetet a szállodákéhoz hasonló csillagos minősítgésre is javasolt a Balatoni Szövetség. A keszthelyi Városit három-, a Helikont kétcsillagos minősítéssel díjazták.

Somogy, Veszprém és Zala ÁNTSZ-es felügyelői, a Balaton Fejlesztési Tanács, a Balatoni Szövetség, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai és a Nők a Balatonért Egyesület aktivistái tartottak strandszemlét május 15-e és június 10-e között, hogy szigorú szempontok alapján elbírálják a kékhullám zászló minősítésre pályázó strandokat. A hazánkban már két évtizede meghonosított, ám a tengerparttal rendelkező országokban már jóval korábban bevezetett minősítés egyrészt fürdőzőhely-fenntartói, másrészt egyetemes turisztikai érdek. A strand bejárata előtt lobogó kék zászló ugyanis azt üzeni: ott kifogástalan a víz, rendezett a környezet, minden korosztály számára adottak a pihenés és sportjáték lehetőségei, gazdag az étel- és italkínálat, figyelmes és segítőkész a személyzet.

A minősítésre jelentkező huszonkilenc fizetős strand fenntartójának tegnap Balatonszemesen adta át a kékhullám zászlót Lázár János, a Balatoni Szövetség titkára. Elmondta: kedvező minőségi változás tapasztalható a balatoni strandok tisztasága, rendezettsége, környezetvédelmi körülményei és összkomfortossága tekintetében. A huszonkilenc strand mindegyikét egy-, két-, vagy háromcsillagos minősítésre is javasolták. E szerint a legmagasabb fokozatúra hét fürdőhely: a keszthelyi Városi, a gyenesdiási játék-, a vonyarcvashegyi Lidó, a györöki, a füredi Esterházy, a csopaki és az alsóörsi strand számíthat.

A kékhullám zászlót a hatóságok és egyesületek által létrehozott bizottság adományozza, a szezon végén esedékes strandosztályozás viszont a fürdőzők internetes szavazása útján történik.

(forrás: Magyar Nemzet)