Idén is lesz Mozdulj, Balaton!

2021. március 12. (péntek)

A Balaton Fejlesztési Tanács felhívására két új település is csatlakozott a nyári szabadidős programhoz, így 41 strandon várják majd a mozogni vágyókat. A „Mozdulj, Balatont!” a BFT és a résztvevő önkormányzatok finanszírozzák, de az Emberi Erőforrások Minisztériuma is támogatja a programot.

A „Mozdulj Balaton!” célja, hogy felhívja a figyelmet a mozgásra, a szabadtéri sportokra. A 2004 óta zajló nyári, szabadidős program keretében mindig kilenc hétvégi napon rendeznek sporteseményeket. Jellemzően strandröplabda, labdarúgás, streetball, asztalitenisz, petanque és újonnan már teqball is színesíti a kínálatot. Az animátorok által szervezett sportnapok mellett bárki szabadon használhatja a pályákat, eszközöket.

Fekete-Páris Judit, a Balaton Fejlesztési Tanács gazdasági igazgatója: „Ezeken a sportnapokon nyilvántartott résztvevők száma 2020-ban 31 ezer fő fölött volt. Körülbelül hasonló számok voltak az elmúlt időszakokban is. Tavalyelőtt is 30 ezer fő fölött jártunk. Én azt gondolom, hogy ez az a száma, ami évente, egy jó szezonban elvárható. Természetesen nagyon sokat számít, hogy milyenek a hétvégéink. Esős, hűvös időben kevesebben vannak a strandokon, mint a meleg, nyári napokon.”

Az esemény zárásaként mindig a legsportosabb település címéért versenghetnek a delegált csapatok. A rendezvénynek jellemzően Vonyarcvashegy szokott otthont adni. A balatoni nyár szabadidős programját a Balaton Fejlesztési Tanács szervezi. Tavaly 33 település 38 strandja vett részt az eseménysorozaton. A rendezők most is megkeresték a strandüzemeltetőket, hogy ki szeretne csatlakozni. A korábbi résztvevők megmaradtak, két új település jelentkezett.

„A program keretében a két új település strandja beleszerelésre kerül sporteszközökkel. A sportpályát a települések biztosítják a strandokon, mi kézilabdahálót, kosárlabdapalánkot, pingpongasztalt, tehát a sporteszközöket adjuk a településekkel történt egyeztetések után. A helyi lehetőségeket mindig figyelembe kell venni, hogy milyen sportprogram valósítható meg. A korábban már a programban résztvevő települések esetén pedig az elhasználódott eszközök cseréjét fogjuk megvalósítani” – tette hozzá a BFT gazdasági igazgatója.

A programot a szervező BFT, az önkormányzatok és az Emberi Erőforrások Minisztériuma finanszírozza. Idén várhatóan 18 millió forintos költségvetése lesz a Mozdulj, Balatonnak. A sportközösséget nagy veszteség érte. A szervezőbizottság az esemény honlapján közölte, hogy méltósággal viselt, súlyos betegség után, életének 76. évében elhunyt Bartsch János, a szabadidős nyári sorozat szülőatyja és programigazgatója.A somogyi sportvezetőnek a Balatont akkor fenyegető, katasztrofális vízszint csökkenés adta az ötletet, hogy a fövenyeseken, homokos partokon megszervezze a sportolást és kialakítsák annak feltételrendszerét.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7883-iden-is-lesz-mozdulj-balaton