Idén ismét Helikoni Ünnepségek

2012. április 6. (péntek)

Lázas izgalommal készülődik Keszthely városa Magyarország legnépszerűbb középiskolai kulturális seregszemléjére, az április 26-28. között megrendezésre kerülő Helikonra.

Az esemény idén több szempontból is különleges, hiszen 20 éves jubileumát ünnepli a nagy hagyományokkal bíró Újkori Középiskolás Helikon. Kiemelkedő nemzetközi vonatkozásban is az idei, mivel négy külföldi csoportot is résztvevőként üdvözölhetünk áprilisban; lengyel, szlovén, holland és erdélyi kapcsolatainknak köszönhetően.

Az idei Helikon számokban: a 134 középiskola (130 dunántúli-, és 4 külföldi), mintegy 3800 résztvevője, 18 művészeti kategóriában, 720 produkcióval és alkotással mutatkozik be. Az előadásoknak 7 közintézmény ad otthont, az egyéb programokat a Balaton-parton, és a sétálóutcán élvezheti a közönség.
(Csány-Szendrey ÁMK tornaterme: könnyűzene-ének, moderntánc és egyéb kategóriák, Asbóth-Nagyváthy Szakközépiskola: folklór kategóriák, Balaton Színház: színjátszás, képzőművészet, Fejér György Városi Könyvtár: film-videó kategória, Balatoni Múzeum: kórus kategóriák, Festetics Kastély: vers-próza kategória, Festetics György Zeneiskola: komolyzene kategóriák. Könnyűzenei koncertek: Balaton-part, sétálóutca: egész napos programok)

A zsűri személyeit illetően idén is bővelkedünk jeles szakemberekben. Az ítészek között olyan nevek találhatók, mint pl. Bencze Ilona, Homonyik Sándor, Halmos Béla, Balázs Árpád, Daróczy Bárdos Tamás, és még folytathatnánk a sort.

Ahogy azt már megszokhatták a „helikonosok”, az egész napos megmérettetések után jutalomként koncertélményben részesülnek. Csütörtökön este a Punnany Massif, pénteken a Pannonia Allstars Ska Orchestra (PASO) zenél a színpadon.

A Helikoni Szervezőbizottság abban a reményben végzi lelkesen szerteágazó napi feladatait, hogy a 2012-es Helikon – az előző rendezvényekhez hasonlóan – olyan élményekkel gazdagítja résztvevőit, vendégeit, amely szakmai körökben történő további elismerését vív ki, s még nagyobb népszerűségre tesz szert hazánkban.

Ami a helyi előnyöket illeti: mindenképpen említésre méltó a Keszthely és térségében működő cégek, vállalkozók számára – kereskedők és szolgáltatók – rendkívül pozitív gazdasági hatása. (7 település 60 szálláshelyén – hotelek, kempingek, apartman házak, magánszállások – osztottuk el a résztvevőket)
Emellett a város lakosságának is feledhetetlen napokat nyújt a Helikon, hiszen szórakoztató programokra számíthat a versenyen kívül fellépő csoportok előadásaiban, akik a Sétálóutcán pezsdítik fel az életet csütörtökön és pénteken.

(forrás: Goldmark Károly Művelődési Központ)

Hivatalos honlap

Részletes ismertető

Képek az előző Helikonokról:

Nézze meg galériánkat!

Kapcsolódó cikkek:
Ötven város, 3700 nevezés (Helikon 2010)
A dunántúli ifjúság legnagyobb kulturális seregszemléje
Keszthelyi fiatalok a holland Helikonon