Idén újra Helikonra várják a Dunántúl ifjúságát

2022. január 19. (szerda)

Három év kihagyás után idén újra Helikonra várják a Dunántúl ifjúságát. Hamarosan befejeződik a január elején meghirdetett regisztráció. Az intézményeknek azt kell jelezni, hogy mennyi diákkal és hány kategóriában kívánnak részt venni a megmérettetésen. A szervezők bíznak abban, hogy megszervezhetik az ünnepségeket. Ennek elsősorban a járvány szabhat gátat. A kuratórium április 21. és 23. közé tűzte ki az idei Helikon időpontját.

2018-ban tizennyolc kategóriában, tíz helyszínen, több mint háromezer diák versengett a Helikoni ünnepségeken. 2020-ban is 44 dunántúli település 108 iskolája jelezte részvételi szándékát a programra. A járvány miatt azonban nem rendezhették meg a Dunántúl legnagyobb kulturális seregszemléjét. A szervezők optimistán állnak az idei helikoni évhez, ezért január 6-án meghirdették az ünnepségek regisztrációját.

Közel 160 diákkal szeretne indulni a Helikonon a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma. A pécsi intézmény a kórusok kategóriájában több alkalommal is fődíjat szerzett, de népzenei együttesükkel, színjátszóikkal, zenei produkciókkal és képzőművészekkel is készülnek Keszthelyre.

„Nagyon színes a paletta és a gyerekek rendkívüli módon szeretnek ezen a megmérettetésen részt venni és nagyon-nagyon várják, hogy idén ez bekövetkezhessen. Az iskolai válogatót február másodikán fogjuk tartani és nagyon készülnek, hogy oda juthassanak” – nyilatkozta televíziónknak Bodáné Gálosi Márta igazgató.

Nemcsak a cisztercieknél, más intézményekben is külön válogatókat szoktak rendezni, hogy eldőljön, ki vehet részt a kulturális seregszemlén és kísérőprogramjain. Az Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepségek Alapítvány kuratóriuma április 21. és 23. közé tűzte ki az idei fesztivál időpontját.

Osvald Bálint szervező, a Goldmark Károly Művelődési Központ igazgatóhelyettese: „A kezdő mozzanatok történtek eddig meg, hiszen nagyon nagy a bizonytalanság, ami azt jelenti, hogy az időpont kitűzésén túl megpróbálja az alapítvány a forrásokat megteremteni a rendezvényhez, illetőleg hogy ne az utolsó pillanatba kelljen nekünk a szervezési feladatokat ellátni, felvettük a kapcsolatot az iskolákkal. Lehetővé tettünk egy regisztrációs felületet, ahol ilyen szándéknyilatkozat szintjén érdeklődünk az iránt, hogy hányan és hogyan és milyen létszámmal képviseltetnék magukat ezen a rendezvényen.”

A pandémiás kockázat mellett a forráshiánnyal is meg kell birkózni a szervezőknek. Van benyújtott pályázat a rendezvény finanszírozására, ennek még várják az eredményét. Az iskoláknak január 19-ig van lehetőségük regisztrálni a 2022-es Helikoni ünnepségekre.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8756-iden-ujra-helikonra-varjak-a-dunantul-ifjusagat