Időkapszula a Szentháromság-szoborban

2011. szeptember 21. (szerda)

A felújított, és régi helyére visszaállított Szentháromság szobor talapzatába kordokumentumokkal teli fémhengert helyezett el Németh Gábor városi főépítész, és Tál Zoltán plébános a keszthelyi főtéren. Az időkapszulával – melybe egy díszes okiratot, fényképeket, újságot és pénzérméket tettek – az utókornak üzen a város.

A barokk stílusú Szentháromság-szobrot Festetics Pál állíttatta 1770-ben Keszthely főterén; ez a belváros legrégibb köztéri alkotása. Háromszögletű, volutás talapzatán Szent Rókus, Szent Sebestyén, Szent Flórián és egy kis angyal szobra található, valamint egy magas korinthoszi oszlop, tetején a hagyományos Szentháromság szoborcsoporttal. Régen faragott kőrácsos korlát vette körül, mely már a múlt században elpusztult. A szobor eredetileg a tér nyugati részén állt, később helyezték a Balaton Színház előtti, kevésbé forgalmas területre. A belváros megújításával – melynek tervei a történelmi városközpont képéhez igazodnak – régi helyére kerül az alkotás.

Nézze meg galériánkat!

A szobor folyamatos munkával, kisebb darabokban kerül vissza a térre: a talapzata már áll, hamarosan érkezik néhány nagyobb elem, végül a szobrok és az oszlop. A teljes alkotás várhatóan szeptember végére készül el. Felújítását Káldi Richárd és Bodor István kőrestaurátorok végezték.

Kapcsolódó cikkek:
Bontás után építés – szépül Keszthely főtere
Lezárva a Fő tér – Fontos közlekedési változások a belvárosban!
Időkapszula a templomtoronyban
Elkészültek a Fő téri templom toronykeresztjei
Múlt és jövő találkozása Keszthelyen (LÉGIFOTÓKKAL!)
A Fő téri fasor kivágása
Kamerák kereszttüzében a keszthelyi főtér
Érdekes leletek a keszthelyi ásatásokon