Idősügyi koncepció született Keszthelyen

2024. február 29. (csütörtök)

Idősügyi koncepciót alkotott az önkormányzat. A dokumentumot a csütörtöki soros ülésén fogadta el a keszthelyi képviselő-testület. A városvezetés célja, hogy az idősek és rászorulók az alapellátások mellett lelki támogatást is kapjanak. Manninger Jenő polgármester hangsúlyozta, a jövőben részletesebb tájékoztatást adnak az időseknek a városban elérhető szolgáltatásokról.

Keszthely lakossága fokozatosan öregszik. 2022 év elején 18.563-an éltek a városban, a népesség harmada 60 éven felüli. Az önkormányzat 2023-ban elnyerte az Év Zalai Idősbarát Önkormányzata Díjat. Ezt követően fogalmazódott meg, hogy idősügyi koncepciót alkossanak meg.

Manninger Jenő polgármester: „Az idősügyi koncepció több részből áll. Nem csak egészségügyi problémák megoldásában segítünk, hanem például nagyon fontos az idősek a nyugállományba vonulásuk után – ha kikerülnek a munka világából – akkor közösségi és társas kapcsolatokat tudjanak itt kialakítani.”

A februári soros testületi ülés legfontosabb napirendje volt az idősügyi koncepció megtárgyalása. Manninger Jenő polgármester elmondta, kiterjedt, sok embert érintő idősügyi szolgáltatás van Keszthelyen. Szakkörök, klubok működnek, idősotthont üzemeltet az önkormányzat, a rászorulók minden nap kapnak meleg ételt és 2019 óta működik az idősek szállító szolgálata. Igény alapján akár orvosi vizsgálatra, vagy most már temetői látogatásra is elszállítják a szépkorúakat. Manninger Jenő szerint ezek a szolgáltatások jól működnek, de mindig fejleszteni kell.

„Érezzük azt, hogy a tájékoztatáson azért még egy kicsit javítani kell. Én azt gondolom, hogy a közeljövőben fokozottabban fogunk arra figyelni, hogy ezt a nagyon sokrétű szolgáltatást, a mit a város nyújt, azt minél jobban megismerjék az időskorúak. Természetesen nem csak az önkormányzat végzi ezt a feladatot, együttműködünk azokkal az önkéntes munkán alapuló szervezetekkel, mint például a Máltai Szeretetszolgálat – ők elsősorban fogyatékos emberek ellátást végzik, illetve más egyesületekkel, más szervezetekkel is” – tette hozzá Keszthely polgármestere.

Az idősügyi koncepció mellett a testület az Alaptörvény módosításával kapcsolatosan, azzal egyetérve egy nyilatkozatot is elfogadott. A nyilatkozat egyebek mellett megfogalmazza, hogy a pedofíliával szemben nincs kegyelem. Czuth Zoltán László képviselő javaslatára a keszthelyi képviselőtestület határozata azzal egészült ki, hogy az önkormányzat visszavonja az általa adott díjat, elismerést, ha az illetővel szemben jogerős ítélet született kiskorú személy sérelmére elkövetett ügyben. A testületi ülésen napirenden volt a Fejér György Városi Könyvtár 2023-as évi tevékenységének beszámolója. Manninger Jenő polgármester elismerően szólt a bibliotéka munkájáról.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek