Igény van a kutyás strandra

2019. július 3. (szerda)

Egyre több helyen találkozni azzal a témával, hogy Keszthelyen megszűnik a szabad strand. A helyére tervezett kutyás fürdőhelyre azonban nagy igény van – állítják a helyi ebtartók, hiszen többen szinte családtagként kezelik állatukat. A szabad strand helyett három strand közül is választhatnak a helyi lakosok, akik akár 1000 forintos bérletet is vásárolhatnak a szezonra.
A statisztikák szerint a magyar lakosság közel 40%-a tart kutyát. Körülbelül 3 millió ebet tartanak számon. Egy tavalyi felmérés szerint az emberek 87%-a várja el, hogy családtagként kezeljék a gazdák állataikat. Ehhez járul hozzá az is, hogy közös élményeket szerveznek kedvenceikkel, mely a játékról, a szórakozásról és a kikapcsolódásról is szól. A nyáron előszeretettel keresik azokat a fürdőhelyeket is, melyekre négylábú barátaikkal együtt mehetnek be.

Múlt hónapban jelentették be, hogy Keszthelyen a szabad strand területére az önkormányzat kutyás fürdőhelyet tervez, melyet kialakítását követően egy országosan ismert kedvelt kutyabarát közösség üzemeltet majd. Kulics Gábor üdvözölte a kezdeményezést, véleménye szerint abszolút igény van erre. A kutyás oktató elmondta, gyakran szerveznek programokat az ebtartóknak, melyeken 20-30 vagy akár 40 fő is részt vesz. Hozzátette, sok helyen illegálisan fürdetik az emberek kedvenceiket.

„Ez veszélyes lehet, kifutnak a kerékpárosok elé, ugye az a bringaút mellett van, Sós-öböl, kifutnak a kutyák a kerékpárosok elé, megzavarják a horgászokat, de igény az egyértelműen van rá, hogy szeretnék az emberek fürdetni a kutyáikat, hiszen családtagként kezelik őket. Ezt akkor tudjuk ezeket az ellentéteket enyhíteni én azt gondolom, hogyha tudunk egy olyan helyszínt biztosítani, ahol ezt szabályosan meg tudják tenni a kutyatartók.” – mondta el Kulics Gábor.

Ez már a Városi Strand. Évek óta ez az egyik leglátogatottabb fürdőhely Keszthelyen. Naponta több ezren érkeznek ide a szezonban. A fürdőüzemeltetési vezető szerint a szabad strand korábban népszerű volt, ám az idő múlásával ez sokat változott.

„Én úgy tudom, hogy annak a talaja, az van legközelebb a Zalához és ezért problémás. Még iszaposabb, mint a Helikon. Laposköves is volt, nagyon hirtelen mélyült, árkok voltak benne és nem nagyon volt annak a látogatottsága már olyan mértékű. Szerintem a Városi és a Libás strandnak a látogatottsága, az magasan kiemelkedő és a Helikon strandra is átlagosan helyi lakosok járnak a statisztikáinkból ez állapítható meg.” – ismertette Csendes Antal.

Csendes Antal szerint azok a lakosok, akik bérletet váltanak, nagymértékben ki is használják ezeket. Azonban 19 óra után bárki ingyenesen igénybe veheti a fürdőhelyeket egészen sötétedésig. A Városi strandra egyébként a szezonra 4000, a Libás és a Helikon Strandokra 1000-1000 forintba kerül a bérlet. Mindhárom fürdőhelyre a szezonra kombinált bérletet válthatnak ki a lakosok, ennek ára 5000 forint.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6178-igeny-van-a-kutyas-strandra?fbclid=IwAR2vrrad0hwqn7ky8Nnqh3FAU-LSF6347a5-PUlp2cQsTM-SQ0UadsYw300